Refuz fatal

Un bărbat din Todirești a murit înghețat după ce a refuzat un pat în căminul pentru vârstnici din sat



Centrul de asistență socială pentru persoane vârstnice Todirești
Centrul de asistență socială pentru persoane vârstnice Todirești

Un bărbat în vârstă de 64 de ani, din comuna Todirești, a murit înghețat, tragedia petrecându-se în condițiile în care acesta a refuzat să fie cazat în căminul pentru vârstnici din localitate.
Constantin Milici a fost găsit mort vinerea trecută, pe o uliță din satul Soloneț, nu departe de casa în care locuia singur. Din ancheta poliției rezultă că bărbatul a mers, joi, la o înmormântare, unde a consumat alcool. A mai băut apoi și la un local, după care, seara, s-a îndreptat spre casă. A doua zi dimineață avea să fie găsit mort pe o uliță, examinarea medico-legală ulterioară confirmând că acesta a murit înghețat.
Mulți bătrâni singuri au refuzat în scris azilul
Primarul comunei Todirești, Vasile Avram, a explicat că Milici era un caz problemă cunoscut la nivel local.
„Avem în comună un cămin pentru vârstnici pe care am reușit să-l facem funcțional din noiembrie 2012. Avem peste 20 de anchete sociale făcute în localitate, la vârstnici singuri, însă multe sunt finalizate cu hârtii de refuz. Nu putem să aducem oamenii cu probleme cu forța la cămin, asta este clar. Printre cei care au refuzat se numără și bărbatul care a murit înghețat”, a declarat Vasile Avram.
„O condiție importantă este că în cămin nu se consumă alcool”, a subliniat Vasile Avram.
El a respins acuzațiile unor localnici, care reclamă că în cămin nu stau aproape deloc bătrâni. Căminul a fost finalizat în 2008, fiind realizat în majoritate cu fonduri europene și la standarde înalte de confort. Ani de zile, într-adevăr, azilul nu a avut nici un bătrân cazat. S-a întâmplat pentru că un vârstnic trebuia să achite 1.600 de lei pe lună pentru a fi primit în azil.
Cum funcționează căminul și cât trebuie să plătească beneficiarii
„Am reușit să rezolvăm problema în noiembrie 2012. Din costul de cazare lunar de 1.600 de lei, jumătate din sumă este subvenționată, astfel că persoana vârstnică trebuie să dea doar jumătate, 800 de lei. Mai mult, am decis ca cei care au pensii mici să achite doar 60% din pensie”, a precizat Vasile Avram.
Primarul din Todirești spune că în momentul de față zece dintre cele 12 locuri ale căminului sunt ocupate.
Vasile Avram a precizat că s-a reușit deschiderea efectivă a căminului în urma realizării unui parteneriat public-privat cu Parohia Humoreni, prin preotul Tiberiu Luțac, care s-a implicat foarte mult în găsirea unor soluții pentru bătrânii care au nevoie de ajutor.
Cei cinci angajați ai căminului, a explicat primarul, sunt angajați ai Protopopiatului Suceava, de care aparține Parohia Humoreni.
De precizat că în primăvară, foarte probabil, numărul celor cazați va fi și mai mic, iar căminul pentru vârstnici de la Todirești nu este destinat doar localnicilor.



Recomandări