Atenție!

Un bărbat din Marginea s-a îmbolnăvit de botulism de la gogoșari în oțet conservați în casă



Pacientul se află internat în secția Boli Infecțioase a Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava
Pacientul se află internat în secția Boli Infecțioase a Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava

Un bărbat în vârstă de 51 de ani, din comuna Marginea, s-a îmbolnăvit de botulism după ce a mâncat gogoșari în oțet conservați în casă, insuficient sterilizați. Pacientul se află internat în secția Boli Infecțioase a Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, cu prognostic rezervat. Medicul de caz, dr. Monica Terteliu, șeful secției Boli Infecțioase, a declarat că pacientul a fost transferat la Suceava de la Spitalul Municipal Rădăuți luni noapte, cu semne de paralizie în zona superioară a corpului și cu glob vezical – imposibilitate de a urina. A fost internat la ora 23.52 și imediat spitalul sucevean a solicitat ser antibotulinic. Ieri dimineață, la ora 7.30, serul antibotulinic trivalent ABE a ajuns de la București la Suceava și a fost administrat bolnavului. „Pacientul este stabil hemodinamic, conștient, nu este intubat, dar trebuie să stea în Terapie intensivă sub observație pentru că oricând poate să avanseze paralizia. Noi sperăm să reacționeze bine la ser și să se recupereze”, a declarat, ieri, dr. Terteliu.
Ea a mai precizat că în săptămâna petrecută în secția Neurologie a Spitalului Municipal Rădăuți „pacientul a fost extrem de bine investigat” și medicii de acolo au luat decizia transferului în momentul în care s-a conturat suspiciunea de botulism.
Conservele preparate în casă – principala cauză a îmbolnăvirilor
Inițial, boala s-a manifestat cu vărsături și omul s-a alarmat abia când a început să vadă dublu. La Rădăuți a fost investigat pentru diverse afecțiuni neurologice, acestea fiind pe rând eliminate ca diagnostic. Consumul de gogoșari suspecți a fost declarat mai târziu și abia atunci medicii au putut conexa semnele de paralizie a unor nervi din zona capului cu botulismul.
La ora actuală, rezerva medicilor este legată de faptul că ingestia de gogoșari a fost în urmă cu 10 zile și toxina a ajuns deja la musculatură, iar serul are efect doar asupra toxinei din sânge.
Medicul infecționist atrage din nou atenția asupra riscului pe care îl prezintă conservele pregătite în casă, insuficient sterilizate, pentru apariția acestei boli grave, care este botulismul.
Boala este provocată de o toxină produsă de Clostridium botulinum și de cele mai multe ori apare în urma consumului de conserve preparate în gospodărie. Există mai multe tipuri de toxină botulinică, dar tipurile A, B și E determină peste 95% dintre cazurile de botulism la om.
În botulism, terapia antitoxică cu ser specific, preferabil polivalent, este obligatorie și este recomandată în primele 24 ore după apariția primelor semne, evitându-se astfel evoluția intoxicației către forme grave ce necesită tratament specializat în unități de terapie intensivă (respirație asistată).



Recomandări

Peste 300 de oameni au fost vaccinați antirabic în județul Suceava, de la începutul anului, după ce au fost mușcați de animale