Cele două zile de percheziții efectuate la domiciliul familiei Bîrleanu, la Centrul Medical Suceava al Ministerului Afacerilor Interne, acolo unde medicul Lorena Adriana Bîrleanu este șefă, dar și într-o a treia locație, cel mai probabil locuința bunicii copiilor „tratați” cu substanțe cu efect de droguri, s-au soldat cu rezultate notabile. Practic, anchetatorii au descoperit un adevărat depozit de medicamente interzise și care nu se eliberează decât în anumite condiții bine stabilite.
Potrivit unui comunicat al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism (DIICOT) Suceava, cu ocazia acțiunilor de la începutul acestei săptămâni, au fost ridicate peste 2.000 de comprimate de medicamente eliberate exclusiv în baza unor rețete speciale, registre, acte, prospecte și rețete medicale.
„În urma celor trei percheziții, efectuate de polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava și procurorii DIICOT Suceava, cu suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române, în Suceava, au fost ridicate aproape 600 de comprimate de xanax, o jumătate de sticluță de xanax lichid, circa 1.400 de comprimate și 24 de fiole de alte medicamente ce se eliberează pe bază de prescripție medicală. De asemenea, au fost ridicate rețete speciale, registre, acte și prospecte medicale, documente cu valoare probatorie în cauză”, se arată în comunicatul DIICOT Suceava.
Practic, rezultatele analizelor probelor de sânge luate celor doi copii ai familiei Bîrleanu au relevat că aceștia au consumat substanțe interzise.
„În urma prelevării de probe biologice de la cei doi minori și a analizei acestora s-a evidențiat un rezultat pozitiv pentru opiacee și benzodiazepine. Una dintre persoanele vizate de anchetă ar fi avut acces direct, prin prisma atribuțiunilor de serviciu, la rețete medicale prin care se prescriu droguri în scop terapeutic și este bănuită că și-ar fi administrat substanțe stupefiante sau psihotrope, în lipsa unor recomandări medicale”, se mai menționează în comunicatul DIICOT Suceava.
Percheziții amănunțite timp de două zile
Perchezițiile în șocantul caz al mamei acuzate că le-a administrat propriilor copii substanțe interzise au început luni dimineață și au continuat și pe tot parcursul zilei de marți. Perchezițiile au început luni acasă la familia Bîrleanu și au continuat apoi la Centrul Medical Suceava al Ministerului Afacerilor Interne, acolo unde medicul Lorena Adriana Bîrleanu este șefă.
Pe de altă parte, conform unor informații neconfirmate încă oficial, pe lista celor care urmează a fi audiați se află și bunica minorilor, despre care există suspiciuni că nu ar fi fost deloc străină de tratamentul la care au fost supuși cei doi frați, în vârstă de 11 și 15 ani.
Abia după finalizarea perchezițiilor și încheierea proceselor-verbale de constatare, procurorul de caz al DIICOT urmează să audieze mai multe persoane și să stabilească care vor fi puse sub acuzare și ce calitate vor avea în dosar.
Probele suplimentare dispuse de DIICOT au confirmat prezența substanțelor interzise
Ancheta din acest caz a plecat de la o sesizare anonimă care a ajuns la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Suceava în data de 7 martie. Atunci, cei de la Protecția Copilului erau sesizați că doi copii, frați, unul în vârstă de 11 ani și unul de 15 ani, elevi la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava, au un comportament foarte suspect la școală în ultima perioadă. Pe lângă faptul că acumulaseră foarte multe absențe, parte dintre ele motivate chiar de mamă, care este medicul lor de familie, copiii, care înainte erau energici, deveniseră foarte apatici și vlăguiți, starea lor creând îngrijorare.
Cei doi au ajuns la Spitalul Județean, unde medicii au confirmat prezența unor substanțe suspecte.
După ce ancheta a fost preluată de DIICOT, s-au efectuat și analize suplimentare. Conform unui comunicat al DIICOT, în urma analizelor probelor de urină ale celor doi copii s-a evidențiat un rezultat pozitiv pentru opiacee și benzodiazepine. Succint, ar fi vorba de produse sintetice înrudite cu morfina și de tranchilizante pentru tratarea psihozei. Medicamente cu regim special, care intră la categoria drogurilor de risc și de mare risc, și care se prescriu bolnavilor doar în situații deosebite, nicidecum unor copii.
Ancheta vizează infracțiunea de administrare de droguri de mare risc unei persoane
Din scenariul conturat până acum de anchetatori rezultă că Lorena Adriana Bîrleanu a început inițial să-și administreze ei substanțe stupefiante sau psihotrope, în lipsa unor recomandări medicale. Din păcate, lucrurile nu s-ar fi oprit aici. Tratamentul ar fi continuat și la copii, astfel că treptat comportamentul acestora s-a schimbat radical. De principiu, femeia nu ar fi vrut să le facă rău copiilor, aceasta fiind convinsă că le face un bine, însă bineînțeles că asta nu disculpă în vreun fel gravitatea cazului.
Procurorii au anunțat oficial că au dispus începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii de administrare de droguri de mare risc unei persoane, în afara condițiilor legale. Cel puțin în actuala fază a anchetei, cercetările se fac față de faptă și nu față de vreo persoană anume.
Medicul Lorena Adriana Bîrleanu se bucură de prezumția de nevinovăție, până la o decizie definitivă a instanțelor de judecată.
Cei doi băieți, cu vârste de 11 și 15 ani, și sora lor mai mică, de 4 ani, sunt crescuți deocamdată în familie, instanțele de judecată respingând cererea celor de la Direcția de Protecție a Copilului de luare a unor măsuri de urgență cu privire la minori.
Concluzii
Un adevărat depozit de medicamente interzise a fost descoperit la perchezițiile din dosarul copiilor „tratați” cu substanțe cu efect de droguri
