Uleiul de pește provenit din ficat de cod poate combate depresia, potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători de la Spitalul Universitar Haukeland, Norvegia, și publicat în revista Journal of Affective Disorders, informează thisislondon.co.uk.
În timpul celui de-al doilea război mondial, uleiul de pește era administrat copiilor pentru că este bogat în vitamine și contribuie la îmbunătățirea stării lor de sănătate.
La noul studiu au participat 22.000 de persoane cu vârste peste 40 de ani care au oferit date despre obiceiurile lor alimentare și de îngrijire a sănătății. Rezultatele studiului au scos la iveală faptul că persoanele care au consumat rar sau nu au consumat deloc ulei de pește prezentau mai multe probabilități de a suferi de depresie, din cauza stresului sau a anxietății.
Cercetătorii norvegieni au descoperit că o doză de 15 mililitri de ulei de pește admnistrată zilnic poate scădea cu 30% riscul de a dezvolta o depresie.
„Posibilul efect protector poate fi asociat cu conținutul de acizi grași Omega-3 din pește”, spun cercetătorii.
Acizii grași Omega 3 îmbunătățesc capacitatea de funcționare a creierului la copii, reduc riscul de infarct și de accident cerebral și previn apariția cancerului. Acești acizi se găsesc în peștele gras, de tipul păstrăvului, somonului și macroului, în nuci, semințe de in și ulei de rapiță.
Experții recomandă un consum zilnic de 0,5 grame de acizi Omega-3, echivalentul a patru mese pe bază de pește gras consumate pe parcursul unei săptămâni.
În Marea Britanie, aproximativ o cincime din populație este afectată la un moment dat de depresie, iar prescrierea de antidepresive a atins cifre record.
Depresia poate apărea la orice vârstă și este o tulburare a stării afective care duce la apariția unei stări de tristețe sau de pierdere a speranței pentru o perioadă de timp.

