Pe lângă calitățile nutritive care îi sunt deja recunoscute, uleiul de măsline conține și un element antiinflamator, potrivit unui studiu publicat în revista Nature, relatează AFP.
Elementul la care face referire studiul se numește „oleocantal”. În cazul unei concentrații mari, această substanță este iritantă pentru gât.
Cu toate acestea, substanța inhibă manifestarea durerii în același fel ca și ibuprofenul, deși are o compoziție chimică diferită, potrivit lui Paul Bresling și echipei sale de la Monell Chemical Senses Center din Philadelphia.
Cercetătorii au stabilit că o doză zilnică de 50 de grame de ulei de măsline proaspăt este echivalentă cu aproape 10% din doza de ibuprofen recomandată pentru calmarea durerii la adulți.
Chiar dacă nu vindecă migrenele, consumul regulat de ulei de măsline poate conferi avantaje pe termen lung, cum ar fi reducerea riscului apariției anumitor tipuri de cancer. Această descoperire ar putea explica meritele generale atribuite regimului culinar mediteranean, bogat în ulei de măsline.



