UE: Produsele alimentare care conțin coloranți artificiali ar putea avea etichete speciale



Produsele alimentare care conțin unul din cei șase coloranți artificiali care dau hiperactivitate la copii ar putea avea etichete speciale cu avertizări, ca urmare a unei propuneri a reprezentanților Uniunii Europene, informează, luni, The Guardian.
Sute de produse care conțin respectivii coloranți vor dispărea de pe piața europeană, anul viitor, după apelul Agenției pentru Standarde Alimentare (FSA) de a elimina voluntar folosirea acestor substanțe în produsele alimentare.
Agenția vrea ca autoritățile statelor membre să insiste ca acești coloranți să fie interziși în Europa, după ce un studiu al Universității din Southampton a avertizat că există o legătură între respectivele substanțe și comportamentul hiperactiv la copii. Experții UE în siguranța consumatorului au început o cercetare pentru a stabili doza zilnică recomandată de aditivi alimentari.
Cererea pentru etichetele speciale, care ar indica faptul că produsele „ar putea avea un efect advers pentru activitatea și capacitatea de atenție a copiilor”, a venit în urma discuțiilor dintre membrii Parlamentului European, cei ai Comisiei Europene și consiliul miniștrilor privind o nouă structură a procedurii de autorizare a aditivilor din produsele alimentare. Propunerea trebuie să fie aprobată de statele membre în cursul anului viitor, iar companiile vor avea la dispoziție o anumită perioadă de timp pentru a se alinia la noile standarde, probabil până la mijlocul lui 2010.
Majoritatea companiilor mari din Marea Britanie, precum Nestle, Unilever, Cadbury Trebor Basset, precum și alți comercianți, spun că fie nu folosesc acești coloranți, fie îi vor elimina din produsele lor până la sfârșitul anului, înainte de intrarea în vigoare a apelul FSA de a elimina voluntar folosirea acestor substanțe, la sfârșitul lui 2009. Acesta nu vizează, însă, produsele alimentare importate de UE.
Mai multe, firme importante au început de câțiva ani să înlocuiască aditivii din mâncare, în urma cererii clienților, în vreme ce altele au reușit să îi elimine complet.
Reprezentanții FSA sunt convinși că firmele mici și mijlocii, inclusiv cele de catering și restaurantele, vor adopta foarte greu interdicția voluntară, iar propunerea UE de a eticheta produsele ce conțin aditivi periculoși nu li se poate aplica în totalitate.
E-urile în discuție – E102 (tartrazină), E104 (galben de quinoleină), E110 (galben auriu), E122 (carmoizină), E124 (roșu de coșenilă) și E129 (roșu alură) – trebuie, deja, afișate pe etichetele produselor.
„De ce nu am interzice, pur și simplu, acești coloranți? Știm că îi afectează pe copiii noștri și nu au niciun scop util în mâncare”, a spus Anna Glayzer, coordonator al campaniei despre aditivi a FSA.
Reprezentanții Federației pentru Mâncare și Băutură au spus că o interdicție voluntară a coloranților nu este necesară și au pus la îndoială utilitatea acesteia, din moment ce nu se aplică importurilor.