Ministrul Turismului, Elena Udrea, a declarat, vineri, la Mamaia, că „toată lumea, sau aproape toată lumea din turism”, face evaziune fiscală, situație întâlnită nu doar la pensiuni, ci și la hotelurile mari, unde nu se declară niciodată exact câți turiști sunt cazați.
„Vom vedea acum, după ce toată vara la televizuni ați arătat că e plin litoralul, o să auzim că nu au fost decât 50% maxim ocupate hotelurile, iar dacă întrebăm ce forță de muncă a fost angajată pe litoral auzim că au fost câțiva, că nu au fost clienți. Toată lumea face evaziune fiscală, sau, mă rog, aproape toată lumea. Se întâmplă nu doar în zona pensiunilor, ci și a hotelurilor mari, nu se declară niciodată exact câți turiști se cazează”, a afirmat Udrea.
Ea a adăugat că instituția pe care o conduce are în proiect un sistem de centralizare a datelor în care proprietarii de hoteluri sau administratorii trebuie să raporteze date către minister mult mai repede, poate chiar săptămânal, astfel încât controalele să poată fi efectuate în timp util.
„Încercăm, fără să creăm o presiune mare asupra proprietarilor de structuri de cazare, să-i determinăm să intre în legalitate”, a spus Udrea.
Ministrul susține că în noua lege a turismului vor fi prevederi pentru agenții economici din acest domeniu din zona nefiscalizată.
„Ieri (joi, n.r.) ne-am întâlnit în Consiliul Consultativ al Turismului și am discutat despre facilitățile fiscale pe care trebuie să le acordăm celor care au activități în turism și despre impozitul forfetar în activitățile de cazare și alimentație, despre TVA de 9% și la alimentație, nu numai la cazare, cum este acum. Pe măsură ce vom reuși să convenim și cu Ministerul Finanțelor asupra acestora prevederi noi vom închide legea și o vom pune în dezbatere publică”, a arătat Udrea.
Ministerul Turismului intenționează, de asemenea, să introducă impozitul forfetar pentru restaurante și pensiuni.
„Cea mai mare parte a turismului la negru se face în pensiuni și agropensiuni. Dorim să le punem un impozit minim pe care să le fie ușor să-l plătească și să fie ei dornici să intre în legalitate. Așteptăm în acest sens un răspuns de la Ministerul Finanțelor. Mai avem o problemă la agropensiuni, acolo unde astăzi legea prevede că la autorizare trebuie să respecte condiții ca un hotel cu 100 de camere, ceea ce nu este corect, condiții care privesc organizarea bucătăriei. Spre exemplu, una e să ai opt camere, să dai de mâncare la 16 persoane, și alta e să ai un restaurant unde primește sute de persoane. Și atunci ar trebui schimbate aceste condiții de autorizare, ne dorim să fie foarte ușoare și cu costuri minime pentru că astăzi autorizarea unei agropensiuni duce până la 100 de milioane ceea ce înseamnă enorm pentru proprietari și mulți preferă să lucreze la negru. Ca să le pretinzi să intre în legalitate trebuie să fii rezonabil și logic”, a mai spus Udrea.