Reducerea TVA de la 24% la 9% pentru alimentele de bază va duce la o scădere a prețurilor acestor produse cu 15% și la diminuarea semnificativă a evaziunii fiscale, potrivit reprezentanților patronatelor din domeniu.
„Un prim efect ar fi creșterea încasărilor bugetare. Se va reduce evaziunea fiscală la pâine de la 60%, cât este în prezent, la 15-20%”, a declarat agenției MEDIAFAX Aurel Popescu, președintele patronatului Rompan din industria panificației.
El a adăugat că prețurile alimentelor de bază, printre care și pâinea, se vor micșora cu 15%.
„Dacă la 1 ianuarie 2012 scade TVA cu 15%, vom cumpăra în acea zi pâinie cu 15% mai ieftină față de cea cumpărată cu o zi înainte”, a spus președintele Rompan.
Și Sorin Minea, președintele patronatului din industria alimentară Romalimenta, crede că prețurile la mâncare vor scădea.
„La aplicarea TVA, prețurile alimentelor pentru care acesta se va diminua vor scădea cu 15%. Cu ceva vreme înainte de aplicare se va opri creșterea prețulurilor, după care acestea vor scădea”, a spus Minea.
El crede, de asemenea, că reducerea TVA va determina scăderea evaziunii fiscale.
Premierul Victor Ponta a anunțat marți că în proiectul de buget pentru anul viitor va fi inclusă o taxă pe valoarea adăugată de 9% pentru produsele agro-alimentare de bază.