Tutti frutti… cu dragoste (8). Gelozie



Gelozie.Este gelozia scânteia erosului? ”Monstrul cu ochii verzi produce multă suferință, dar absența acestui șarpe urât indică prezența unui cadavru numit Eros.” (Minna Antrim). ”- Există vreun secret pentru relațiile pe termen lung? – Infidelitatea. Nu acțiunea în sine, ci amenințarea infidelității. Pentru Proust, o ”injecție cu gelozie” este singurul lucru capabil să salveze o relație distrusă de obișnuință.” (Alain de Botton, ”Cum îți poate schimba Proust viața”)
Un Don Juan de mahala.”Eu pe domnul Nae, până acum un an, / Îl știam că este mare Don Juan, / Căci era de lume foarte cunoscut, / Ca un crai din ăia, tare de temut. / Avusese omul sute de metrese, / Și-a gustat din taina marilor succese, / Ani și ani de-a rândul, fără de rezervă, / De-a uimit o lume: cum de se conservă? / În serviciul acesta permanent de crai, / Căci la orice oră dacă-l întrebai, / Îți spunea că-i veșnic tânăr și ferice, / Și-aștepta o probă proaspătă să-i pice. / Ah, dar asta merge până la o vreme, / Totuși vrând să-arate, că el nu se teme / De sentința vârstei, și că i-a rămas / Vlaga de pe vremuri când era el as, / A primit avansul, foarte insistent, / Al unei conițe cu ”temperament”, / Una ce de-o lună tot umbla hai hui / Căci era nebună după dumnealui, / Prea-i mersese vestea de cuceritor, / Cu superlative, dornic de amor, / Însă ea, conița, prea era setoasă / De-o, pardon, ședință, mult mai furtunoasă, / Căci doar nu degeaba e o femeiușcă / Care-n chestii de astea… geme, țipă, mușcă, / Din talpă în creștet numai nervi și spumă, / Și ar vrea, firește, om solid, nu… gumă, / Unde să găsească partener la fel, / Și pe cin’ s-aleagă, dacă nu pe el, / Ea miza, naiva, pe aceste date, / Dar văzu, cu groază, că-n activitate, / Marele, ilustrul, falnicul Don Juan, / Curtezanul public, nu făcea un ban, / Că n-a fost în stare nici măcar să-nceapă, / Dar’mite să facă și-o anume treabă! / Ce-a mai fost pe urmă, nici nu vă mai spun, / Că văzând că dânsul de nimic nu-i bun, / Și că pierde vremea stând la rendez-vous, / Ea să-nebunească și mai multe nu! / Ca o apucată și-a intrat în furii, / Și-așa, în neștire și-a dat drumul gurii, / Ce alai, ce ceartă, ce scandal cumplit, / L-a’njurat de mamă, l-a batjocorit, / Și era atât de supra excitată, / C-a sărit la dânsul gata să-l și bată, / A-ncercat el bietul s-o mai liniștească, / Să-i explice, să se dezvinovățească… / Dacă-n bătălie el n-a fost la-nălțime… / N-a fost el de vină, chiar în întregime, / Și nu poartă singur musca pe căciulă, / Căci bunăvoință a avut, destulă. / Dacă însă-n luptă arma nu ia foc, / Arma e de vină, soldatul deloc! / Ea până să creadă vorbele deșarte / Cum că la el vina este doar o parte, / S-a decis atuncea, după cum se spune / Să-i reteze vina, ca să se răzbune! / Cu-o mișcare iute, plină de mânie, / Înșfăcând o sabie dintr-o panoplie. / Repezi tăișul, arma asasină / A trecut ca vântul, chiar pe lângă vină / Fără s-o atingă nici măcar un pic / Și nici el, nici partea, -uraaa! – n-au pățit nimic! Morala: Știți pricina care l-a salvat pe Nae? / Capul ce se pleacă, sabia nu îl taie!” (Poezie atribuită lui George Topârceanu (?), considerată licențioasă și interzisă la publicare aproximativ 25 de ani, adică între 1965-1990).
Soluție.”Și pentru că, pe draga mea soție, / N-o pot scăpa nicicum de gelozie, / Mă voi lupta ca, respectiva boală, / Să aibă-o bază, cât de cât, reală!” (Internet)
Șoc.De ce produc relațiile extraconjugale atât de multă suferință? ”Credeam că știu cine sunt, cine era el, și, brusc, nu ne mai recunosc, nici pe el, nici pe mine… Toată viața mea, așa cum am trăit-o până acum, s-a sfărâmat, ca în cutremurele acelea în care pământul se înghite singur și îți dispare de sub picioare în timp ce încerci să scapi. Nu mai există cale de întoarcere. Era ca și cum toată viața mea fusese ștearsă. Pur și simplu. Eram atât de răvășită, încât am sunat la birou, am spus că sunt bolnavă și mi-am luat liber toată săptămâna. De-abia puteam să stau în picioare. Am uitat să și mănânc, ceea ce mie nu mi se întâmplă niciodată. Gillian mi-a mărturisit că nu mai simțise o astfel de durere în toți cei cincizeci și ceva de ani pe care îi avea. „Cum poate să doară atât de tare, doar nu a murit nimeni?” (Simone de Beauvoir, ”Femeia sfâșiată”)
Dorință.„Mândră, când oiu muri eu, / vină la mormântul meu / și-mi samănă siminic. / Mori, mândră, să mor și eu, / să ne’nchidă ’n copărșeu, / să ne ’ngroape-n grădiniță, / cu capul la scânteuță /, să ne-ngroape ’ntr-un mormânt / să nu ne fie urât.” (Simion C. Mândrescu, „Literatură și obiceiuri poporane din Râpa-de-jos”, în „Convorbiri literare”, 1940)
Teamă(erotică). Ne izolăm dorința ardentă din motive psihologice, precum și culturale. Orice experimentare a dragostei păstrează o măsură de dependență în cadrul ei. De fapt, dependența este un ingredient esențial al relației. Însă este și furnizorul unei neliniști teribile, deoarece implică faptul că persoana iubită exercită putere asupra noastră. Aceasta este puterea de a ne iubi, dar și cea de a ne abandona. Teama – de a nu fi judecați, de a nu fi respinși, de a nu pierde, este incorporată în dragostea romantică. Respingerea sexuală la îndemâna persoanei iubite este deosebit de dureroasă. De aceea, înclinăm mai puțin să fim aventuroși din punct de vedere erotic cu persoana de care depindem așa de mult și a cărei opinie este deosebit de importantă. Nu este de mirare că unii dintre noi se pot angaja liber în pericolele și aventurile sexului numai atunci când miza emoțională este mai mică – când iubim mai puțin sau, mai important, atunci când ne este mai puțin teamă de a nu pierde dragostea. Stephen Mitchell scrie: „Dragostea nu pălește neapărat odată cu trecerea timpului, dar devine mai riscantă.” (Esther Perel, ”Inteligența erotică”)
Unui gelos de pe plajă.”Ce gânduri agresoare, / Avea în clipa asta, / Era gelos pe soare / Care-i pârlea nevasta!”
Tu-i!Înjuratul după ce te lovești reduce durerea cu până la 50%…
Scurt.Soțul vede în programul TV că va fi finala la categoria supergrea la box profesionist, etichetată ca meciul secolului. A hotărât să se pregătească să vadă meciul: cumpără bere, cumpără alune, pune berea la rece, curăță și prăjește alunele, se așază comod în fotoliu gata să privească meciul. Doar ce a început și în secunda 7, K.O. și lupta a luat sfârșit! Omul nostru n-apucase nici măcar o gură de bere să înghită! În acest moment soția apare din bucătărie și cu sarcasm spune: – Ei! Acum mă înțelegi și pe mine?
Virgine.Fetița de clasa a 8-a vine acasă de la școală: – Mamă, azi la școală ne-au făcut testul de virginitate la toate fetele din clasă. N-au găsit decât o singură virgină. – Vai draga mamii, felicitări! Precis tu ești aceea, nu? – Eu? Nu mamă, diriginta!
Râs.E important să faci femeile să râdă. Dacă îți reușește faza asta doar când te dezbraci, nu este un semn prea bun.



Recomandări