Turtițe de somon cu tarhon



Turtițe de somon cu tarhon
Turtițe de somon cu tarhon

400g somon

  • 4 linguri vin alb sec
  • 400g cartofi fierți
  • 30g unt
  • 1 leg. mare de tarhon verde
  • 1 leg. cozi de ceapă verde
  • 1/2 linguriță coajă rasă de lămâie
  • 1 ou
  • 200ml ulei
  • 2 linguri fãină
  • ± sare, piper

Puneți feliile de somon într-o tavă, stropiți-le cu vin, acoperiți-le cu folie aluminată și puneți tava la cuptor pentru 20 de minute, la foc mic.
Scoateți tava și puneți feliile de somon, împreună cu sucul scurs în tavă, într-un castron.
Mărunțiți cu ajutorul unei furculițe sau blender. Adăugați și cartofii făcuți piure, oul, coaja rasă de lămâie, tarhonul și ceapa verde, tăiate mărunt. Sărați și piperați după gust. Amestecați compoziția pentru omogenizare și puneți-o la rece pentru 30 de minute cel puțin.
Formați din compoziție turtițe, treceți-le prin făină și prăjiți-le în ulei, la foc potrivit.
Turtițele de somon se servesc ca atare, sau lângă legume gratinate. De asemenea, se pot servi cu un sos alb obținut din 50g unt topit, 1 lingură făină, 100ml lapte și 1 leg. mare de tarhon tăiat mărunt. După ce aceste ingrediente au fiert 5 minute se stoarce 1 lămâie în sosul obținut, se amestecă bine și se mai fierbe 10 minute, apoi se servește cald.