Pentru îmbunătățirea schimbului de substanțe în organism, în caz de oboseală, anemie, medicina populară recomandă următoarea rețetă: o linguriță de măceșe tăiate mărunt se pun în 200 de mililitri de apă fierbinte; se fierb 10 minute la foc mic, apoi se lasă la infuzat 24 de ore; se strecoară, se adaugă o lingură de miere, se ia cîte o lingură de decoct de trei ori pe zi, cu 15-20 de minute înainte de masă. Ca mijloc fortificant în cazul oboselii și al tulburărilor metabolice este recomandată următoarea infuzie: 10 grame de roiniță se pun în 400 de mililitri de apă fierbinte; se lasă la infuzat, apoi se strecoară; se bea cîte o jumătate de pahar de trei ori pe zi. În acest caz sînt indicate și băile cu decoct de roiniță și menta: cîte 20 de grame din fiecare plantă se fierb într-un vas acoperit în 3 litri de apă, timp de o jumătate de oră; se strecoară și se pune decoctul în baia cu apă la 37 de grade Celsius; se fac băi de cîte 15 minute zilnic.
Diabetul zaharat se tratează cu decoct de cicoare
O rețetă foarte indicată diabeticilor este următoarea: o lingură de spini de brusture se pun într-un ceainic emailat împreună cu 400 de mililitri de apă fierbinte; se lasă la infuzat 30 de minute; se bea în trei doze pe parcursul zilei. Consumarea de suc natural de lămîi, proaspăt stors curăță sîngele de grăsimi. Foarte indicat este de asemenea decoctul de cicoare, fără zahăr, care trebuie băut de cîteva ori pe zi. Fierbeți frunze de măslin și beți din acest ceai cîte un pahar pe zi. Se amestecă o lingură de spini de brusture, o lingură de frunze de afin, o lingură de păstăi de fasole; se pun într-un ceainic și se acoperă cu un litru de apă fierbinte, se acoperă vasul și se lasă la infuzat o oră. După aceea se strecoară, se storc plantele și se păstrează într-un loc întunecos și rece nu mai mult de două zile; se administrează cîte un pahar din infuzia călduță de trei ori pe zi. Următoarea rețetă este indicată atît împotriva diabetului, cît și în cazul altor boli interne. Nuci verzi, adunate înainte de 7 iunie, se taie mărunt și se pun în apă fierbinte (în proporția 10 grame de nuci la un pahar de apă), se acoperă vasul cu un capac și se lasă la infuzat 15 minute; se bea asemenea unui ceai călduț. 100 de grame de frunze de afin (culese în mai-iunie) se pun la uscat, apoi se pun într-un litru de apă fierbinte, se acoperă vasul cu un capac și se lasă în baie de aburi 15 minute; se lasă să se răcească la temperatura camerei timp de 45 de minute, se strecoară și se păstrează într-un loc întunecos și rece nu mai mult de două zile. Se administrează din infuzia călduță cîte o jumătate de pahar de patru-cinci ori pe zi, înainte de masă. 20 de grame de fructe și frunze de fragi de pădure se pun într-un vas emailat, se adaugă un pahar cu apă fierbinte, se acoperă vasul și se pune la baie de aburi 15 minute; se lasă să se răcească la temperatura camerei timp de 45 de minute, se strecoară și se bea pe parcursul zilei. 100 de grame de semințe de ovăz se pun într-un vas emailat, se adaugă 600 de mililitri de apă fierbinte, se acoperă vasul și se pune în baie de aburi 15 minute; se lasă la răcit la temperatura camerei timp de 45 de minute, se strecoară și se adaugă apă pînă se ajunge la volumul inițial; se păstrează într-un loc rece nu mai mult de două zile; se bea cîte o jumătate de pahar de trei-patru ori pe zi, înainte de masă. Foarte indicat în caz de diabet, anemie este pepenele.
