Trupa de teatru „Ghioceii” din Republica Moldova a câștigat trofeul celei de-a VII-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru pentru Tineret „Gr. V. Birlic”, desfășurat la Fălticeni, în perioada 21-27 august. Timp de șapte zile, la Centrul Cultural „Grigore Vasiliu Birlic” teatre cunoscute din țară și nouă trupe participante în concurs au jucat 19 piese de teatru, au fost prezentate de regizori sau actori din rolurile principale patru filme românești în cadrul Cinematecii de noapte și au fost lansate patru cărți: “Reconstituiri cu Ileana Popovici” (Autor: Radmila Popovici), “Carmen Stănescu – Dintr-un secol în altul, pe scenă” (Autor: Ion Moldovan), “Bucuria credinței” și “Bucuria însingurării” (Autor: pr. Constantin Necula).
În fiecare zi au avut loc întâlniri de suflet cu nume mari ale scenei românești, cum ar fi Draga Olteanu-Matei, Magda Catone, Claudiu Bleonț, Bogdan Stanoevici, Dan Tudor, Ileana Popovici, regizorul Vlad Rădescu, dar și cu preotul Constantin Necula. Timp de șapte zile, membrii trupelor de teatru participante în concurs au avut ocazia să se perfecționeze în meseria de actor în cadrul workshopurilor organizate de studenții și absolvenții UNATC Vlad Basarabescu, Victor Țăpeanu, Maria Fluierașu, Serin Jema, Frederic Negrescu, Cristi Constantinescu, Teodor Ivan, Ana Maria Fasolă și Roxana Neagu. Toți cei care au pășit pragul foaierului Centrului Cultural “Grigore Vasiliu Birlic” au avut ocazia să vadă o expoziție de fotografie unicat, “Descoperă Arhiva Fotografică AGERPRES”, cu imagini care reflectă viața politică, cultural-artistică, socială și sportivă a țării în cei 90 de ani de existență a cunoscutei agenții de presă.
“Eusebiu Ștefănescu – Scurtă despărțire”
Vineri seara, după câteva zile pline de evenimente culturale, în cadrul unui fascinant spectacol de gală au fost desemnați câștigătorii ediției de anul acesta. Seara specială a început cu un concert susținut de o prietenă a Fălticenilor și a evenimentelor pe care Asociația Fălticeni Cultural le organizează. Cunoscuta solistă de muzică folk Maria Gheorghiu a prezentat spectacolul „Eusebiu Ștefănescu – Scurtă despărțire”, în memoria marelui artist. Un alt moment emoționant a fost evoluția trupei Tandem, care a ridicat sala în picioare cu mai multe cântece cu un profund caracter patriotic.
Concurs cu trupe de teatru foarte bine pregătite
Deciziile juriului (prezidat de regizorul și actorul Vlad Rădescu și având ca membri pe actrița Ileana Popovici, regizorul Gheorghe Balint, coregrafa Lorette Enache, scriitoarea și actrița Radmila Popovici) nu au fost ușor de luat pentru că s-a muncit foarte mult, toate cele nouă trupe înscrise în concurs având o evoluție foarte bună, deliberarea fiind făcută prin comparația unor mici amănunte legate de punerea în scenă, corectitudinea limbajului folosit, decoruri etc.
Regizorul Vlad Rădescu, președintele juriului, a spus: “Festivalul a căpătat concretețe, a căpătat strălucire, reprezintă un eveniment important în calendarul anual al orașului. L-aș vedea dezvoltat, l-aș vedea mai amplu, cu sprijinul autorităților locale în primul rând. În ceea ce privește numărul de trupe, m-aș bucura să văd și mai multe trupe, nu numai din România și Moldova. Îi felicit pe coordonatori, profesori, psihologi pentru abordările repertoriale îndrăznețe, pentru efortul pe care l-au depus pentru a vă învăța, pentru a vă apropia pe voi de arta teatrului, de arta spectacolului și poate unii dintre voi veți face această meserie în final, ceea ce m-ar bucura foarte mult și mi-ar plăcea ca peste câțiva ani să vă spun colega”.
Actrița Ileana Popovici a precizat, la rândul său: “Ce se întâmplă la Fălticeni este un eveniment unic. În România mai sunt astfel de evenimente, dar nu atât de emoționante cum este cel de la Fălticeni, cu recitaluri ale copiilor mai mici, atmosferă, copii talentați, trupe extraordinar de bine pregătite, comparabile cu cele ale absolvenților de la actorie. Dacă nu o să deveniți toți mari actori, sigur veți fi un public avizat, iubitor de teatru, de artă, de frumos. Nu este deloc simplu ca acest festival să meargă mai departe și îl felicit pe părintele Liviu Mihăilă pentru că susține Trupa «Birlic», foarte apreciată în toate festivalurile de teatru, și organizează acest festival căutând susținere în mediul privat, dar și la Ministerul Culturii”.
Festivalul “Birlic”, inclus în calendarul Centenarului
Juriul a fost nevoit să aleagă cea mai bună trupă de teatru din cele nouă participante în concurs: Teatrul – Studio “InVers” – Chișinău (Republica Moldova), “Gong cARTe” – Râmnicu Sărat, “Teen Act” – Piatra Neamț, “Katharsis” – Galați, “Prometeu” – Pașcani, “Luminătorul” – Focșani, “Difainii” – Iași, “Colb” – Sebeș, “Ghioceii” – Mingir (Republica Moldova), căreia i-a revenit trofeul festivalului.
Preotul Liviu Mihăilă, președintele Asociației Fălticeni Cultural, organizatorul evenimentului, a precizat că festivalul este închinat marelui actor de comedie născut la Fălticeni, Grigore Vasiliu Birlic, ediția 2017 fiind dedicată maestrului Eusebiu Ștefănescu.
“Trebuie să recunosc că fără sponsorul principal Kaufland România, care a suportat mai bine de jumătate din cheltuieli, sponsorii principali gold și ceilalți sponsori și fără sprijinul Ministerului Culturii nu am fi putut face această ediție a festivalului. Trebuie să mulțumesc, deși o să vă uimesc, Consiliului Local Fălticeni pentru că ne-a permis, timp de o săptămână, să putem juca gratuit teatru în sala aceasta. Ne propunem ca anul viitor să fim parteneri concreți, așa cum a fost Ministerul Culturii, a fost Consiliul Județean și ceilalți sponsori, și cred că acest lucru se va realiza pentru că am smuls și o promisiune de la conducerea Consiliului Județean și vom fi prinși în programul Centenarului. Marea Unire va avea și la Fălticeni manifestări, în capitala culturală a județului Suceava. Pentru ediția din acest an, premiile în bani ale câștigătorilor sunt asigurate de Optik Tataru, premiile în produse de Alevia, iar florile de Florăria Ioana-Felicia Maftei”, a precizat preotul Liviu Mihăilă.
Câștigătorii ediției a VII-a a Festivalului Internațional de Teatru pentru Tineret „Gr.V. Birlic”
Secțiunea poezie, 3-12 ani
Mențiune specială celei mai tinere participante la această secțiune, Ilaria Corbu, 3 ani.
Premiul III – Ștefan Cepoi, 7 ani, Forăști
Premiul II – Silvia Antonoaia,7 ani, Forăști
Premiul I – Marta Constandache, 9 ani, Fălticeni
Marele Premiu – Iustin Marc, 8 ani, Piatra Neamț
Secțiunea Monolog, 3-12 ani
Premiul III – Teodora Stoian, 10 ani, Focșani
Premiul II – Costin Țurcanu, 8 ani, Ruseni
Premiul I – Adela Șulea, 8 ani, Suceava
Marele Premiu – Ilinca Tapalagă, 9 ani, Piatra Neamț
Secțiunea poezie, 12-25 de ani
Mențiune specială – Nina Corina Luchianțeva, 21 de ani, Republica Moldova
Premiul III – Vlad Ropot, 22 de ani, Republica Moldova
Premiul II – Teodor Gheorghieși, 13 ani, Piatra Neamț
Premiul I – Victor Cotovanu, 18 ani, Republica Moldova
Marele Premiu – Marin Lupanciuc, 19 ani, R. Moldova
Secțiunea Monolog, 12-25 de ani
Mențiune Specială – Octavian Afrăsinei, 20 ani, Piatra Neamț, și Vlăduț Chințoiu, 13 ani, Râmnicu Sărat
Premiul III – Luciana Craioveanu, 20 ani, Iași
Premiul II – Teodora Sava, 15 ani, Piatra Neamț
Premiul I – Alexandru Zaharia, 18 ani, Mangalia
Marele Premiu – Claudiu Ladan, 18 ani, Piatra Neamț, și Marin Lupanciuc, R. Moldova
Cel mai bun actor în rol secundar: Alexandru Călin Tăzlăoanu (Katharsis Galați), pentru rolul primarului din piesa „Revizorul”
Cea mai bună actriță în rol secundar: Ana Maria Gâță (Katharsis Galați), pentru rolul din piesa „Revizorul”, și Oana Rotaru (Colb Sebeș), pentru rolul Mița Baston din piesa „Exercițiu Caragiale”
Cel mai bun actor în rol principal:Vladislav Ropot (Ghioceii, R. Moldova), pentru rolul Sărsăilă din spectacolul „Dănilă Prepleac”, Claudiu Ladan (Teen Act, Piatra Neamț) pentru rolul din piesa „Almost, Maine” de John Cariani, Robert Deac (Prometeu Pașcani), pentru rolul Smirnov din spectacolul „Ursul” de Cehov
Cea mai bună actriță în rol principal – Cristina Lungu (Studio InVers, R. Moldova), pentru rolul maica stareță din piesa „Dalila” de Tudor Arghezi
Premiul pentru debut: Nicolae Busuioc (Studio InVers, R. Moldova), pentru rolul Ciupercuță, din piesa „Dalila” de Tudor Arghezi
Premiul Special al juriului pentru interpretare feminină:membrelor Trupei Teen Act, Piatra Neamț, pentru spectacolul „Almost, Maine” de John Cariani
Premiul „Birlic îl iubește pe Cargiale”– Trupa Colb (Sebeș) pentru spectacolul “Exercițiu Caragiale”
Premiul III: Teatrul Studio InVers din comuna Grătiești (R. Moldova), pentru spectacolul „Dalila”
Premiul II:Trupa Prometeu a Casei de Cultură din Pașcani, pentru spectacolul „Ursul” de Cehov
Premiul I:Trupa Difainii, Iași, pentru spectacolul „Metom” – adaptare după texte din teatru descompus de Matei Vișniec, și Trupa Teen Act, Piatra Neamț, pentru spectacolul „Mai încercăm Almost, Maine”
Marele premiu: Trupa Ghioceii – din Mingir, R. Moldova, cu spectacolul „Dănilă Prepeleac”.





















