Unele produse de calitate încep să-și facă loc pe piață de unde nu te aștepți, un astfel de caz fiind cel al unui administrator de firmă din județul Suceava, care a avut ideea preparării în mod natural și lansarea pe piață a unor produse de primă calitate, produse în premieră în județ.
Constantin Tănasă a avut curajul să nu mai exporte brut trufele pe care le recolta din pădurile de la noi și să le adauge plus valoare, prin prepararea și împachetarea lor în condiții deosebite. Și-a cumpărat un uscător performant și s-a apucat de treabă, descoperind din mers că minunea tehnologică putea prepara în mod natural legume și fructe, fără pierderea calităților care le fac atât de necesare organismului.
O idee care conturează începutul unei afaceri de succes
Povestea începe ca multe altele: ”Am început să fac comerț din 1995 și cu timpul a trebuit să mă reorientez spre altceva. Am ajuns la un moment dat într-un colaps, toată lumea a plecat în afară și ….. .” Era nevoie de altceva. Constantin Tănasă, administratorul firmei Tanola Com SRL din Brăiești, care produce sub marca ”Tanola – Colecția de mirodenii”, ne-a relatat despre începuturile unei idei de producție:
”Acum câțiva ani am descoperit trufele, în urma unei întâmplări. Mergând cu detectorul de metale prin pădurile de la Ilișești și săpând la un moment dat, am găsit două trufe. Neștiind ce reprezintă le-am studiat, m-am uitat pe internet și am văzut despre ce e vorba. Mi-am cumpărat apoi primii doi câini de trufe și m-am apucat de treabă. În primii ani trufele le-am valorificat afară, într-o afacere destul de bună făcută cu parteneri italieni. M-am gândit atunci că decât să vând aceste minunate daruri ale pământului la prețuri impuse de ei, mai bine să încerc să prelucrez această materie valoroasă și să o vând la raft ca produs finit. Cu ocazia asta puteam da de lucru unor oameni și am fi putut să creștem noi aici, în țară. Există această mare bogăție a pădurii, de la bureți la fructe de pădure și plante medicinale, care pleacă toată afară, fără ca noi să reușim să-i adăugăm o cât de mică plus valoare”. Așa a ajuns să achiziționeze un uscător, în ideea de a exporta aceste trufe în stare deshidratată, însă costurile mari îi arătau în final venituri mici, așa că a trebuit să privească în continuare spre alte moduri de folosință a lui.
Noi posibilități de preparare, care lărgeau orizontul de producție
Constantin Tănasă a constatat că această minune electrică putea usca fructe sau legume, păstrându-le proprietățile care le făceau atât de dorite de consumatori. Producția acestor noi tipuri de conserve i s-a părut o mare provocare și a început studiul realizării lor în condiții optime. ”Am început să fac la început mere uscate, căpșuni și kiwi, pe care le-am dat vecinilor să le guste și care au fost foarte apreciate. Atunci m-am gândit să scot o autorizație pentru o mică fabrică de conserve, în care să pot produce de la legume și fructe uscate la condimente, deci tot ce putea usca și prepara în mod natural acest aparat. Mi s-au făcut analize la apă, a fost verificată apoi organizarea unui flux tehnologic, pentru ca totul să fie în regulă în ceea ce înseamnă producția și îmbutelierea. Uscătorul folosit este deosebit față de cele clasice, pentru că realizează o uscare prin intermediul aerului rece. Neexistând căldura pentru preparare, substanțele prețioase din produs nu sunt alterate, păstrând vitaminele care nu se dizolvă și conținutul de fructoză care nu este distrus, produsul menținându-și culoarea și gustul.
Trufe preparate în diferite moduri, mixuri de legume și fructe deshidratate, în produse de calitate
Așa a început prepararea unor produse care încep să aibă căutare în magazine și restaurante. Producția a fost diversificată în adevărate colecții de mirodenii, uleiuri cu trufe, mixuri de legume și fructe deshidratate, fără a folosi compuși chimici nocivi pentru organism. Același administrator al firmei Tanola Com SRL descrie diversitatea produselor realizate astăzi la mica făbricuță din Brăiești: ”M-am orientat spre un mix de legume, unde prepar și usuc separat rădăcinoase precum țelină, morcov, pătrunjel, păstârnac, ceapă în amestec cu pătrunjel frunze și alte legume. Producem usturoi simplu pulbere sau granulat, uscat la rece sau pulbere de sfeclă roșie. Această pulbere de sfeclă poate fi folosită cu încredere de cei cărora le-a fost recomandat sucul de sfeclă, pentru că pulberea naturală realizată prin uscare și măcinare se amestecă foarte ușor în apă, pentru crearea unui suc cu proprietăți deosebite. În același timp, o lingură din această pubere poate da un minunat gust de sfeclă și o culoare specifică unei ciorbe făcute acasă. Produc de asemenea un amestec de condimente pentru sosuri, toate uscate la rece. Lipsa chimicalelor din produse este foarte importantă pentru noi, având ca exemplu o pulbere de ardei pe care o producem. Pentru ca pulberea să nu se adune în cocoloașe, producătorii clasici adaugă un compus chimic, care dă pulberii un aspect omogen. În cadrul producției noastre, lipsa acelui compus creează posibilitatea adunării pulberii în mici cocoloașe, însă menținem astfel naturalețea produsului. De asemenea, produsele pe bază de trufe sunt foarte căutate, aceste «diamante negre ale pământului» având o mulțime de beneficii terapeutice și nutritive. Cu o aromă puternică de mosc, ozon, nuci și ciuperci, sunt preparate prin uscare în pungi speciale și borcane cu Trufe Negre, sau conservate în ulei de măsline de cea mai bună calitate. Trufele de vară deshidratate dau de asemeni gustul unui Ulei Trufat, marca Tanola.”
Produsele firmei vor fi prezentate în cadrul expoziției Agro Expo Bucovina, care se organizează în perioada 28-31 martie la Iulius Mall Suceava.