Vom enumera în continuare treptele postului, adică cele șapte feluri de hrană pentru creștini: 1. Prima treaptă a postului este cea a CARNIVORILOR. În această categorie intră persoanele care, în afara zilelor de miercuri, vineri și posturile rânduite de Biserica, folosesc în alimentație și carne. Acest tip de alimentație încetinește foarte mult progresul la rugăciune.
2. A doua treaptă este aceea a LACTO-VEGETARIENILOR, adică a acelora care nu mănâncă niciodată carne, ci lapte și produse lactate, ouă și legume fierte. Aceasta este de obicei viața de obște a călugărilor.
3. A treia treaptă a postului este aceea a VEGETARIENILOR, adică a acelora care mănâncă numai zarzavaturi și legume fierte sau crude. În această treaptă a postului ajung de obicei călugării cei mai râvnitori. De aici încep treptele postului cele mai aspre, pe care pășesc de obicei, cu binecuvântarea duhovnicilor, sihaștrii și pustnicii cei mai nevoitori.
4. A patra treapta a postului este aceea a FRUCTIVORILOR, adică a acelora care mănâncă o dată în zi pâine și fructe fierte sau crude. Cine a ajuns în această treaptă a postului, poate stăpâni cu ușurință trupul, gândurile și poate spori repede pe calea rugăciunii.
5. A cincea treaptă a postului este cea a HRANEI USCATE, la care ajung de obicei pustnicii cei mai râvnitori, care, în această aspră nevoință, mănâncă numai pesmeți muiați în apă cu sare sau puțin oțet, o dată în zi, cu măsură. Astfel se nevoiau sihastrii de pe Valea Nilului.
6. A șasea treaptă a postului este MANA DUMNEZEIASCA, la care ajung foarte puțini asceți, după o îndelungată nevoință, întăriți fiind cu darul Duhului Sfânt.
Aceștia se îndestulează numai cu Sfânta și Dumnezeiasca Împărtășanie, pe care o primesc o dată sau de două ori pe săptămână, fără a mai gusta altceva, decât puțină apă. Ei trăiesc pe pământ viață îngerească, mintea lor fiind răpită în extaz, nu au nevoie de nimic material (hrană, îmbrăcăminte, odihnă), fie că este iarnă sau vară nu simt frigul sau căldura, fiind acoperiți cu Harul lui Dumnezeu.
(www.biserica.org)