Trei suceveni, trei împătimiți ai muntelui, au reușit recent o nouă ascensiune importantă. După ce au reușit să atingă culmile vârfurilor Mont Blanc și Aconcagua, ultimul din America de Sud, în Anzi, acum echipa formată din Cornel Lucescu, Ciprian Streteanu și Dorin Hâji s-a îndreptat spre Caucaz. Ținta era una singură, vârful Elbrus, locul unde a fost înlănțuit Prometeu, așa cum spune legenda, pentru că a furat focul de la zei și l-a dăruit oamenilor.
Chiar dacă au în spate o experiență destul de mare și sute de ore de antrenamente, în special prin munții Rodnei și masivele din județul Suceava, cei trei temerari nu au avut deloc o misiune ușoară în drumul lor spre vârf. Dificultatea a fost sporită și de faptul că cei trei și-au propus să urce într-o perioadă nu tocmai propice ascensiunii, motiv pentru care au și fost nevoiți să schimbe din mers planul cu care plecaseră de acasă.
O noapte în infernul alb
Prima zi a ascensiunii nu a adus nici un fel de surpriză, astfel încât Cornel, Ciprian și Dorin au urcat până la altitudinea de 4.300 de metri, pentru ca mai apoi să coboare la 3.600 de metri, unde au și înnoptat. A doua zi avea să le aducă și semnele de îndoială că nu vor fi capabili să ajungă în vârf.
„Am urcat la 4.600 și am reușit să montăm cortul când începea viscolul. Am petrecut o noapte albă, într-un viscol cum nici iarna nu am văzut”, a povestit Ciprian Streteanu.
„În cele 13 ore de viscol nu am putut ieși din cort, am fost pur și simplu blocați. Ne gândeam să ne salvăm viețile, nici prin gând să mai ajungem în vârf. În timpul furtunii de zăpadă a început să fulgere și să trăsnească și am avut ceva emoții, era iadul pe pământ”, și-a amitit și Cornel Lucescu.
Totuși, când ziua începea să se întrevadă, în jurul orei 4.00, furtuna de zăpadă s-a oprit brusc, ceea ce le-a permis sucevenilor să spere că vor reuși să-și ducă la capăt visul de a atinge vârful Elbrus.
„E un vârf magic, fantastic”
După ce au topit zăpadă și și-au refăcut stocul de apă, de comun acord, cei trei au decis să meargă spre obiectivul propus. A fost un drum străbătut în condiții de iarnă, cu zăpadă abundentă și pe un ger de minus 25 de grade Celsius.
„Tot traseul a fost pe zăpadă moale sau înghețată, în funcție de momentul zilei. Un drum solicitant, mai ales că urcarea la vârf s-a făcut după o noapte nedormită și vreo 20 de ore fără a mânca și a bea apă. În plus, s-a urcat direct, pe un traseu abrupt, dificil din punct de vedere fizic”, a mărturisit Ciprian Streteanu.
Și Dorin Hâji consideră că a fost probabil cea mai dificilă ascensiune, mai ales din cauza condițiilor meteo.
„A fost greu, dar foarte frumos. Toată epuizarea și oboseala au dispărut când am ajuns în vârf”, a arătat Dorin Hâji.
La fel de impresionat de Elbrus a fost și Cornel Lucescu. Chiar dacă a ajuns și pe Aconcagua, la aproape 7.000 de metri altitudine, Cornel Lucescu este de părere că nu există grad de comparație între cele două vârfuri.
„Elbrus e un vârf magic, fantastic. E un munte viu, pe care-l simți că trăiește”, a menționat Cornel Lucescu.
Cortul, jertfa cerută de Caucaz
Pentru a ajunge la 5.642 de metri altitudine, cei trei suceveni au avut nevoie de aproape 6 ore. Au admirat Caucazul în toată splendoarea lui, iar mai apoi au purces din nou la drum. Au ajuns la cortul care i-a adăpostit de furtuna albă, de unde au recuperat bagajele. Nu și cortul, care a căzut la datorie.
Din cauza condițiilor meteo extreme, cortul a înghețat și nu a mai putut fi recuperat. A fost o jertfă mult prea mică pentru ceea ce le-a oferit Caucazul.
Seara și-au petrecut-o din nou la 3.600 de metri altitudine, la „butoaie”, niște containere foarte bine izolate termic și în care au găsit paturi și condiții bune care le-au permis să-și tragă suflarea și să uite de noaptea precedentă.
Impresionați de Rusia
Chiar dacă la plecarea din România nu au avut referințe prea bune despre Rusia, ceea ce au găsit în această țară le-a schimbat total percepția despre marele vecin de la Răsărit. Pe lângă faptul că au găsit oameni extrem de ospitalieri și cu bun simț, sucevenii spun că și marcajele din munți sunt exemplare, ceea ce nu au găsit, spre exemplu, în Alpi.
Timpul pentru a depăna amintiri despre aventura din Caucaz a trecut deja, iar acum, Cornel Lucescu, Ciprian Streteanu și Dorin Hâji se gândesc la noi provocări. În planul imediat sunt trei proiecte, ascensiunea pe Kilimanjaro, acoperișul Africii, atingerea celui mai înalt vârf din America de Nord, Denali sau McKinley, din zona Alaska, dar și un nou drum în Alpi, pe Weisshorn.
Prin viscol
Trei suceveni pe Elbrus, semeția Caucazului
