Trei suceveni s-au numărat printre laureații Galei „Oamenii Timpului”, de la Iași, proiect de promovare a valorilor din regiunea de Nord – Est a țării, Cernăuți și Chișinău, inițiat de revista Timpul.
Dramaturgul și jurnalistul Matei Vișniec, universitarul Mihai Dimian și profesorul Colegiului Național „Petru Rareș” Suceava, Gheorghe Cîrstian, au primit premii de excelență în cadrul evenimentului de sâmbătă seară, găzduit de sala mare a Teatrului „Vasile Alecsandri” din Iași.
Prorectorul Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava, Mihai Dimian, a fost câștigătorul categoriei ”Educație și cercetare”, Gheorghe Cîrstian a fost laureatul categoriei „Literatură”, iar Matei Vișniec a obținut premiul secțiunii „Diplomație publică”.
Campania „Oamenii timpului”este un exercițiu al excelenței și vizează recunoașterea publică și omagierea personalităților cares-au evidențiat în domeniile în care activează.
Matei Vișniec – „Este un premiu foarte important pentru mine”
Matei Vișniec, cel mai important autor dramatic al momentului, laureatul trofeului secțiunii ”Diplomație Publică”, a fost premiat pentru Festivalul „Zilele Matei Vișniec”, ajuns în 2015 la ediția a III-a. Un eveniment în cadrul căruia distinsul scriitor și dramaturg bucovinean revine acasă, în fiecare an, cu câte un nou proiect cultural de excepție. Cu acest prilej, publicul beneficiază de spectacole de teatru gratuite, lansări de carte, recitaluri de poezie, conferințe, dezbateri etc.
În legătură directă de la Paris, Matei Vișniec a transmis: „Este un premiu foarte important pentru mine. Este important pentru că vine dintr-o regiune pe care eu o iubesc și pe care o țin în sufletul meu și pe care am luat-o cu mine atunci când am plecat în Franța, în 1987. Ea mi-a hrănit rădăcinile și îmi hrănește și acum energiile și bucuria de a crea poduri culturale dintre Est și Vest, între două culturi, între două limbi. Mulțumesc revistei Timpul, întrucât îmi oferă acest premiu cu încărcătură simbolică. Timpul a fost pentru mine întotdeauna un bun atât de prețios, pe care am încercat să-l transform în altceva. Le mulțumesc celor din Suceava care m-au ajutat să începem un proiect, un festival și mai ales acest teatru care lipsea la Suceava și care îmi va purta numele și pe care eu îl iubesc deja ca pe o a doua inimă a mea care va bate acolo, poate mai mult decât a mea personală”.Premiul acestuia a fost ridicat de Carmen Veronica Steiciuc, directoarea Teatrului „Matei Vișniec” Suceava.
Mihai Dimian – „Avem foarte mult de lucru în acest domeniu”
La categoria „Educație și cercetare” trofeul a mers la prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, prorectorul Universității din Suceava, pentru inițierea celui mai mare proiect dedicat cercetării din istoria instituției. Dimian este coordonatorul științific al acestui proiect prin intermediul căruia vor fi antrenați mai mult de 100 de profesori și cercetători suceveni și vor fi create șase noi structuri de cercetare.
După ce i-a fost înmânat premiul, universitarul a menționat că „probabil că acest premiu a reprezentat o invitație pentru cei care au studiat, au lucrat, s-au afirmat în străinătate să se întoarcă în țară. Vreau să-i invit să facă acest lucru, să contribuim împreună la o altfel de Românie”. În finalul cuvântului său de mulțumire, universitarul sucevean a mai adăugat că „în educație nu numai corupția ucide, ci și plagiatul ucide, și nepotismul ucide, și avem foarte mult de lucru în acest domeniu”.
Gheorghe Cîrstian – „Alecart e bucurie”
Profesorul Gheorghe Cîrstian a obținut trofeul la secțiunea „Literatură” pentru coordonarea proiectului cultural Alecart și pentru excelentele rezultate obținute de tinerii îndrumați de el la numeroase concursuri naționale și internaționale de literatură.
„Alecart e bucurie! Proiectul cultural Alecart s-a născut în sistemul educațional din România. (…) Trei au fost liniile directoare ale inițiatorilor – parteneriatul, mentoratul, spiritul critic. Alecart este rezultatul asocierii într-un proiect comun a trei colegii din județe diferite – Colegiul de Artă «Octav Băncilă» Iași, Colegiul Național Iași și Colegiul «Petru Rareș» Suceava. (…) În toate manifestările proiectului Alecart, are întâietate discernământul valorii, facultatea de judeca și de a aprecia lucrurile la justa lor valoare. Alecart și-a propus să ofere tinerilor liceeni și absolvenți posibilitatea de a se întâlni și de a dialoga deschis, fie direct, fie în paginile revistei, cu scriitori, regizori, critici și istorici literari, alți formatori de opinie, exersând astfel spiritul critic și imaginația creatoare”, a spus Gheorghe Cîrstian pe scena teatrului din Iași.
Zece suceveni în finala campaniei „Oamenii timpului”
Din cele peste 800 de nominalizări venite din partea publicului, juriul național a selectat 80 de finaliști, în confruntarea finală aceștia fiind votați online de peste 200.000 de persoane.
Sucevenii care au intrat în finala campaniei au fost: Gheorghe Cîrstian (Literatură), Ioan Mateiciuc (Arte), Mihai Dimian (Educație și cercetare), Ionela Păcuraru (Societate civilă), Matei Vișniec (Diplomație publică), Constantin-Emil Ursu (Memorie și istorie), Sorin Avram (Jurnalism), Tudor Costel Crețu (Tinere valori), Dan Dumitrache (Sănătate) și Vasile Armenean (Antreprenoriat).