Tigăile de fontă pot părea demodate, dar sunt foarte utile în bucătăria modernă: conduc foarte bine căldura, pot fi folosite atât pe aragaz, cât și în cuptor și rezistă cel puțin patru decenii. Iată în plus trei motive pentru care este mai sănătos să gătești în tigaia de fontă, potrivit Yahoo Shine.
1. Poți folosi mai puțin ulei
Luciul pe care îl au vasele de fontă arată că sunt antiaderente și poți folosi mai puțin ulei pentru a prepara cartofi crocanți sau pui. Pentru a da acel luciu suprafeței tigăii, pune un strat gros de sare și unul de peste un centimetru de ulei și lasă pe foc tigaia până iese fum. Golește apoi tigaia și folosește un pumn de șervețele de hârtie pentru a freca interiorul vasului până este complet netezit. Pentru curățarea vaselor de fontă nu folosiți niciodată săpun. Frecați cu o perie și cu apă fierbinte și apoi ștergeți vasul până este perfect uscat.
2. Fonta nu conține chimicale, spre deosebire de alte materiale antiaderente
Stratul de la suprafața interioară a vaselor antiaderente conține perfluorocarburi (PFC), substanțe care au fost asociate problemelor la ficat, cancerului, unor probleme de dezvoltare, dar și menopauzei timpurii. PFC-urile sunt eliberate prin fum, când tigaia este încinsă, sau pot fi îngurgitate când suprafața tigăii este zgâriată. Tigăile de fontă, atât cele obișnuite, cât și cele căptușite cu un strat de ceramică, reprezintă astfel o alternativă sănătoasă la celelalte vase antiaderente.
3. Gătitul în fontă conferă fier mâncării
Fonta nu eliberează substanțe chimice nocive în mâncare, dar poate elibera cantități de fier. Lipsa fierului este o problemă larg răspândită în toată lumea, în special în rândul femeilor. Pregătirea mâncării, în special a unui preparat acid precum sosul de roșii, într-un vas de fontă, îi poate spori conținutul de fier cu până la de 20 de ori.