14 liceeni suceveni au fost selectați pentru a participa la Tabăra de vară „Creatori de viitor”, inițiativă ce a reunit circa 60 de tineri din Bacău, Suceava, Cluj, Arad, Mureș, în perioada 23-27 iunie, în județul Mureș.
Liceenii de clasele a X-a și a XI-a au fost recrutați în baza unor parametri de performanță în unul din următoarele domenii: educație, sport sau leadership școlar.
În cadrul celor câteva zile de tabără, participanții au avut de realizat un proiect – „Comunitatea viitorului”, în baza căruia aceștia urmau să fie premiați. Liceenii au fost nevoiți să iasă din zona lor de confort și să-și pună serios creativitatea și inventivitatea la încercare și să creeze un oraș al viitorului, ideal organizat, revoluționar.
Marele premiu constând în 10.000 de euro, din partea investitorului român Alexandru Farcaș, a fost adjudecat de un echipaj din care au făcut parte trei liceeni din județ, unul dintre aceștia fiind și liderul echipei. Au făcut parte din grup Răzvan Cureliuc, de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, Alexandra Diaconiță, de la Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni, și Daniel Cosovanu, de la Liceul Tehnologic „Tomșa Vodă” Solca (liderul echipei).
Potrivit acestuia din urmă, „ne-am închipuit un oraș al viitorului autonom energetic, bazat pe energie solară. Orașul nostru nu importă tehnologia, ci este și o zonă de cercetare în care se produce tehnologia și unde se găsesc resursele umane necesare pentru mententanță, producție etc. Totodată, în oraș există pavele solare care ar putea să înlocuiască drumurile, panouri solare pentru clădiri etc.”
Acesta a mai menționat că ideea proiectului îi aparține, dar fiecare membru al echipei a avut o contribuție importantă în realizarea lui. Totodată, proiectul s-a individualizat de celelalte, fiind concret, cu detalii mai bine conturate, față de celelalte proiecte destul de vagi.
Daniel Cosovanu a mai menționat că „Alexandru Fărcaș va face o investiție de 10.000 de euro pentru a înființa o companie a noastră, a echipei câștigătoare. Vor urma o serie de discuții cu acesta pe tema asta. El ne va ajuta să începem compania, ne va coordona și sprijini. Proiectul «Comunitatea viitorului» a fost un test pentru a ne verifica gândirea, creativitatea și pentru a depista în cine merită să investească”.
Un oraș hiperdigitalizat, un alt proiect câștigător
Cei trei liceeni menționați nu au fost singurii suceveni premiați la prima ediție a Taberei de Vară „Creatori de Viitor”.
Tudor Găitan, de la Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava, și Ecaterina Ilincăi, de la Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni, au primit celălalt premiu al evenimentului. Aceștia au făcut parte dintr-o altă echipă al cărei lider a fost Tudor Găitan.
Potrivit acestuia, „după mai multe dezbateri, ne-am oprit la ideea oraș hiperdigitalizat, unde la fiecare pas să existe un panou de informare, iar școlile să fie dotate cu smartPad-uri, smartPC-uri etc. Ulterior, ne-a venit ideea hologramelor. Principalele domenii în care am vrut să evidențiem ce impact are o astfel de tehnologie sunt cultura, educația și marketingul, însă am accentuat, totodată, că ar avea influență în orice sector al unei comunități”. Proiectul acestora s-a intitulat „Dreaming wow, living digital”. Membrii acestei echipe au câștigat cărți, dar și posibilitatea de a-și alege unul dintre mentorii participanți la eveniment, pentru ședințe de coaching, timp de 12 luni.
Din lotul sucevean au mai făcut parte Daniel Prelipcean, de la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, Silvestru Big, de la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, Ramona Leșan și Claudia Mariana Bălan, de la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Suceava, Ana Maria Marcu, de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava, Simona Mehno și Rareș Ionescu, de la Colegiul Național „Dragoș Vodă” Câmpulung Moldovenesc, Andrei Cătălin Tofan, de la Colegiul Național „Nicu Gane”, și Ionatan Marian Rascol. Aceștia au fost însoțiți de Alina Leșan, de la Colegiul „Al.I. Cuza”.
Potrivit organizatorilor, „proiectul Tabăra de vară «Creatori de viitor» își propune să reunească o comunitate activă a tinerilor cu performanțe deosebite din mai multe domenii, să-i pună în legătură cu un grup de mentori (antreprenori, sportivi, tineri cu realizări profesionale etc.), iar împreună să genereze idei și proiecte pentru viitorul comunităților în care acești tineri trăiesc”.




