Boli de sezon

Trei copii cu scarlatină, din Poiana Stampei, internați la Boli infecțioase, în Vatra Dornei



Trei copii în vârstă de 6 ani de la grădinița din comuna Poina Stampei sunt internați în secția Infecțioase a Spitalului Municipal Vatra Dornei, cu scarlatină.
Șeful secției, dr. Francisc Ormeny, ne-a declarat, ieri, că este vorba despre forme medii de boală. ”Febra a scăzut, copiii sunt în tratament cu antibiotice”, a declarat dr. Ormeny. Medicul a precizat că primul copil a fost internat în data de 25 februarie, iar ceilalți doi în următoarea zi. În cursul zilei de astăzi spitalul va anunța Direcția de Sănătate Publică despre cele trei cazuri de boală.
Cazurile de scarlatină apar, de regulă, la încheierea sezonului rece, o creștere a numărului de îmbolnăviri înregistrându-se în perioada martie – aprilie, în special în colectivități – creșe, grădinițe și școli.
Scarlatina este o boală infecto-contagioasă a copilăriei, produsă de streptococul beta hemolitic de grup A, întâlnită mai frecvent sub vârsta de 10 ani. Băieții sunt mai des afectați decât fetele, iar frecvența este de 4-5 ori mai mare în mediul urban față de mediul rural. Boala debutează brusc, cu febră 39-40 grade Celsius și dureri în gât. Copilul are frisoane, respirație accelerată, vărsături, dureri de gât la înghițit. Faringele este foarte roșu, apoi limba devine zmeurie. A treia zi apare erupția, cu foarte multe bubițe roșii mici, care apar în zona abdomenului, la genunchi și coate, iar fața, exceptând bărbia și zona din jurul gurii, devin roșii. Diagnosticul este confirmat prin analiza exudatului faringian, care se face fie în colectivitate, de către medicul școlar, fie de medicii specialiști de la spitalele de boli infecțioase.
Scarlatina lasă imunitate durabilă
Toți bolnavii de scarlatină se internează obligatoriu în spital pentru izolare și tratament. Contacții bolnavilor cu scarlatină (membrii familiei, colegii, toți cei care au intrat în contact cu persoana bolnavă) sunt supravegheați clinic timp de zece zile. În grădinița, creșa sau școala în care a apărut boala se iau măsuri de dezinfecție, toate jucăriile, băncile, vesela, covoarele fiind supuse unui ciclu riguros de dezinfecție.
Boala se transmite pe cale respiratorie, direct – prin picăturile de salivă răspândite în atmosferă in timpul vorbirii, strănutului, râsului etc. sau indirect, prin obiecte contaminate. Mai rar, se poate transmite și pe cale digestivă.
Izvorul de infecție este reprezentat de bolnavii cu scarlatină, care sunt contagioși de la sfârșitul perioadei de incubație (în medie 3-6 zile), în perioada de debut, în perioada de stare 1-2 zile după începerea tratamentului cu antibiotic. În absența tratamentului, pot fi contagioși și în perioada de convalescență, până la 10 săptămâni.
Alte surse de infecție sunt bolnavii cu angină streptococică determinată de o tulpină de streptococ beta-hemolitic care are capacitatea de a secreta toxina responsabilă de apariția scarlatinei, precum și bolnavii cu forme ușoare de boală, care pot trece neobservate, sau purtătorii sănătoși de streptococ beta-hemolitic tip A. Se apreciază că aproximativ 20% din populație este purtătoare de streptococi beta-hemolitici la nivelul gurii și gâtului.
După scarlatină rămâne o imunitate durabilă, bazată pe anticorpi antitoxină.



Recomandări

DSP a început monitorizarea cazurilor de gripă și de infecții respiratorii acute: aproape 2.500 de viroze într-o săptămână

Săptămâna trecută au fost înregistrate 2.490 de cazuri de infecții respiratorii acute și 465 de pneumonii
Săptămâna trecută au fost înregistrate 2.490 de cazuri de infecții respiratorii acute și 465 de pneumonii

În 4 zile, 11 cazuri de scarlatină. Părinții copiilor din grădinițe, informați prin scrisori de către DSP Suceava despre această boală

În 4 zile, 11 cazuri de scarlatină. Părinții copiilor din grădinițe, informați prin scrisori de către DSP Suceava despre această boală