Prepelița este, așa cum îndeobște se știe, o pasăre sălbatică de mici dimensiuni, ceva mai dezvoltată decît porumbelul domestic. Ea poate fi întîlnită în Asia, Europa, Africa, Australia și America de Nord. Este migratoare. Chinezii au reușit s-o domesticească, în urmă cu peste o mie de ani. De la aceștia au importat-o japonezii, care au trecut la înmulțirea și perfecționarea ei, astfel încît pînă în zilele noastre s-a ajuns la o adevărată industrie de mare importanță economică. Daca prepelița europeană mai este încă migratoare, produce și clocește, o dată pe an, pînă la 12 ouă, cea japoneza produce anual peste 250 de ouă, însă nu mai are aptitudini de zbor și nici nu clocește. Datorită cărnii lor delicioase, aceste păsări de crescătorie au devenit din ce în ce mai căutate, mai cu seama în Europa occidentală și în America de Nord. Dar nu numai atît. Carnea și ouăle de prepeliță sînt recunoscute și pentru efectele benefice din punct de vedere medical, fapt pentru care sînt solicitate pe piața mondială. În plus, necesită spații reduse pentru creștere, iar cheltuielile necesare echipamentului, procurării materialului de matcă și de hrană sînt destul de mici. Efectul tămăduitor al ouălor de prepeliță este dovedit, după zeci de ani de cercetări, de către medici din diverse țări, printre care și din țara noastră. În urma cercetărilor și a experimentărilor în clinici și în sanatorii, s-a constatat că, față de oul de găină, cel de prepeliță conține de cinci ori mai mult fosfor, de șapte ori și jumătate mai mult fier, de șase ori mai multă vitamina B1 și de cincisprezece ori mai multă vitamina B2.
De asemenea, conține întregul complex de vitamine A, B, D3, E, plus calciu, zinc, sulf și potasiu. Oul de prepeliță revitalizează organismul uman de orice vîrstă, reglează și îmbunătățește activitatea aparatului circulator, a digestiei, ameliorează respirația și funcția reproductivă, acționează pozitiv asupra creierului, asupra sistemului limfatic și al celui imunologic. Se folosesc benefic în perioada pre și postnatală, ca și după intervenții chirurgicale și radioterapii. Formează neuronii din sistemul nervos central la copii și întîrzie procesele degenerative de îmbătrînire.
Sînt recomandate două tipuri de cură cu ouă de prepeliță:
1. CURA DE 120 DE OUĂ – pentru hipertensiune arterială, ulcer, tulburări digestive, conjunctivite, urticarii, tuse convulsivă, catalizarea procesului de dezvoltare a copiilor, cu tot ceea ce implica acest proces.
2. CURA DE 240 DE OUĂ – pentru TBC, afecțiuni hepatice, renale, diabet zaharat, alergii, astm bronșic, anemie, impotență, gută, migrene, neurastenie, obezitate; dizolvă depunerile de colesterol și împiedică formarea altora, previne arterioscleroza, regenerează sistemul nervos etc.
Cum se derulează un asemenea tratament?
Ouăle se administrează dimineața, în loc de cafea (la care trebuie sa renunțăm în timpul tratamentului, pentru acel moment al zilei), înainte de micul dejun. Este recomandabil să fie înghițite crude și cu gălbenușul întreg, fără sare, zahăr sau substanțe aromate. Pentru că e mic, se sparge într-o lingură de supă, lăsîndu-l sa alunece de la baza limbii către esofag. Persoanelor care nu suportă această manieră se recomandă amestecul cu miere de albine sau pulpă de fructe. Micul dejun se va servi după aproximativ două ore, acesta fiind alcătuit, de preferință, din hrană rece. În cazul unor boli digestive sau al anemiilor severe, micul dejun se poate servi la o jumătate de oră după administrarea conținutului ouălor.
În timpul tratamentului, consumul de alcool (băuturi alcoolice) reduce efectele terapeutice cu cel puțin 50%.
Tratamentul se poate relua după trei săptămîni de pauză – la adulți, iar la copii – după două, trei luni.
Există mai multe scheme (grafice) de tratament, în funcție de vîrstă, de afecțiuni și – de ce nu – de recomandările medicului curant. Iată, mai jos, cîteva pe care le-am găsit în diferite surse și le-am notat. Este foarte important să se consume ouă proaspete:
1. Cura de 60 de ouă în 30 de zile, pentru copii între un an și trei ani:
Se pot administra cîte doua ouă zilnic.
2. Cura de 60 de ouă în 20 de zile, pentru copii între 4 și 7 ani:
Se adminsitrează cîte trei ouă zilnic.
3. Cura de 90 de ouă în 30 de zile, pentru copii între 8 și 10 ani:
Se pot administra cîte trei ouă zilnic.
4. Cura de 120 de ouă în 32 de zile, pentru copii/ adolescenți între 11 și 15 ani:
În primele patru zile – cîte trei ouă pe zi;
Între a 5-a și a 30-a zi – cîte patru ouă pe zi;
În a 31-a zi – trei ouă, iar în a 32-a zi – un ou.
5. Cura de 120 de ouă în 26 de zile, pentru adulți și adolescenți între 16 și 18 ani:
Se respectă schema de mai jos, doar că în a 25-a și a 26-a zi se iau trei, respectiv două oua pe zi.
6. Cura de 240 de ouă in 50 de zile, numai pentru adulți:
În primele două zile – cîte trei ouă pe zi;
În a treia zi – patru ouă pe zi;
Începînd cu ziua a patra, pînă în a 48-a zi inclusiv – cîte cinci ouă pe zi;
În a 49-a zi – trei ouă pe zi;
În a 50-a zi – două ouă pe zi.
Există și o rețetă pentru împiedicarea calviției (chelirii) și a regenerării firelor de păr slăbite:
Se iau 10 gălbenușuri de ou de prepeliță și se amestecă pînă la omogenizare cu lăptișor de matca (două fiole), o linguriță de miere de albine și puțină drojdie (un vîrf de cuțit). Se lasă la dospit, într-o încăpere bine încălzită, timp de 24 de ore. Se spală părul în fiecare seară și, după uscare, se pensulează pielea capului pe cărări formate cu pieptenele din cinci în cinci milimetri, dacă nu ne permitem să ne tundem de tot. Peste noapte, capul se acoperă cu un prosop curat. Dimineața se spală, de preferință cu ceai de mușețel. Soluția rămasă poate fi păstrată la rece, în frigider, pînă la consumare.