Tratamente cu tărîțe de grîu și borș de putină



Tărîțele de grîu, utilizate frecvent pentru furajarea animalelor și păsărilor, au fost folosite de secole și în medicina populară.
Administrate simple sau în amestec cu alte ingrediente naturale, după caz, tărîțele de grîu constituie un aliment-medicament ieftin, eficient și cu efecte de durată.
Cercetări recente atestă ca aceste tărîțe conțin substanțe active deosebit de valoroase în terapeutică: fibre vegetale (celuloză), vitamine (complexul B), acizi nucleici, minerale (magneziu, potasiu, sodiu, sulf, siliciu, mangan), glucide, proteine și enzime (capabile să contribuie la digerarea alimentelor imediat ce au ajuns în stomac). Acțiunea terapeutică a tărițelor de grîu se bazează pe însușirile lor absorbante, anticancerigene, anticolesterolemiante și favorizante ale digestiei.
Consumul de tărîțe este util la orice vîrsta și este nedăunător, dacă nu se abuzează cantitativ. Ca fortifiant și pentru îmbunătățirea digestiei, pentru aportul de vitamine și rezolvarea unor afecțiuni ale pielii, ochilor, părului și unghiilor, se pot administra, timp de 2-3 luni, zilnic, 1-2 linguri de tărîțe cernute, amestecate în mîncare. După primele două zile, ne vom obișnui cu gustul de „pîine neagră” și vom folosi tărîțele drept condiment. Efectele sînt simțite după 14-21 de zile, chiar și de către cei sănătoși, care, recurgînd la o astfel de cură, vor constata ca devin mai energici și se simt mai bine.
Aceeași cantitate de tărîțe, luată cu miere, dimineața, pe stomacul gol, atenuează în cel mult 7 zile simptomele neplăcute legate de constipație, dacă nu este o afecțiune prea veche, cronicizată. Amestecate cu apa și puțină sare, transformate în turtițe mici, uscate, constituie un bun adjuvant în spasmofilie, pentru ca ajută la fixarea calciului în organism. Pot fi administrate de 2-3 ori/zi, după mese, ca tartine unse cu miere în care s-a macerat 10 zile pudră de coji de ouă și zeama de lămîie. Consumul intern de tărîțe de grîu mai este indicat în colite, litiaza biliară, dispepsii, obezitate (dau senzația de sațietate), precum și în profilaxia cancerului de colon (împiedică stagnarea bolului alimentar în intestinul gros, stagnare care, potrivit ultimelor cercetări în bolile de nutriție, modifică flora microbiana, ducînd la transformarea sărurilor biliare în substanțe cancerigene).
Cei care nu agreează gustul specific al tărîțelor, pot beneficia de puterea lor tămăduitoare și întăritoare consumînd „borș de putină”. Băutura, utilizată pentru acrit ciorbe, este realizată prin opărirea unei cantități de tărîțe de grîu și porumb cu o cantitate dublă de apă netratată chimic. Amestecul, condimentat cu crenguțe de vișin și cimbru, este lăsat la loc cald 2-3 zile, pînă cînd lichidul de deasupra tărîțelor devine tulbure și acrișor. Borșul astfel obținut se poate păstra la rece 48 ore. În amestec cu miere de albine, borșul de putină este fortifiant, stimulent nervos și endocrin, antiseptic, antihipertensiv, diuretic, depurativ și ajută digestia, dar trebuie consumat cu prudență de către persoanele cu aciditate gastrică ridicată.
Consumul borșului de tărîțe (1-2 pahare, de 3 ori/zi, după mese, timp de 1-3 luni, în special primavară) este indicat în hipertensiune arterială, cardiopatie ischemica, tromboza, varice, flebite, arterite, afecțiuni hepatobiliare, nevroze, stări depresive, insomnii, stres, astenii, afecțiuni digestive, litiaza urinară oxalică și fosfatică, tuberculoza, intoxicații alcoolice și tabagice, cafeinism, diabet zaharat și hiperglicemii.
Extern, tărîțele de grîu sînt la fel de utile. Un leac bătrînesc pentru tuse și răceli puternice, care amenință să se complice cu pneumonii, cere ca bolnavului să i se aplice pe piept o compresă cît mai fierbinte cu tărîțe și untura topită. După 30-40 minute, odihna la căldură este considerată obligatorie, pentru ca leacul să producă drept efect expectorație și decongestionarea căilor respiratorii.
În cosmetica, tărîțele de grîu sînt un ingredient „bun la toate”. Opărite cu lapte, sub formă de pastă groasă, amestecată cu ulei de măsline, ajută la catifelarea și albirea mîinilor. Calde, ținute 30 minute pe față, dimineața, se utilizează tărițe crude, care se îndepartează cu ceai călduț. Părul uscat și deteriorat își recapătă frumusețea prin clătiri repetate cu apă în care au fost lăsate tărîțe timp de 24 de ore. Amestecate cu miere, brînză de vaci, ulei, lămîie sau orice alt ingredient natural benefic, din tărîțe se pot face măști cosmetice cu efect maxim în catifelarea tenului și întîrzierea apariției ridurilor.