– Maceratul de coji de ouă
Este un procedeu care conține calciu sintetizat pe cale naturală (de către păsări). Acest fapt îi conferă, față de calciul obținut prin procese chimice, avantaje deosebite: absorbție integrală, absentă efectelor secundare și a pericolului hipercalcemiei, reducerea riscului formarii calcifierilor.
Principalele substanțe active conținute sunt acizi (citric și malic), vitamine (C,B, PP și A – ca provitamina), minerale (calciu, îndeosebi, și, în mai mică măsură siliciu, mangan și fosfor) și enzime. Este indicat în insuficiență paratiroidiană (cu fenomene de hipocalcemie și spasmofilie), tulburări de creștere, osteoperoză, fracturi cu dificultăți în sudarea oaselor, paradontoză, gravidie, alăptare. Contraindicații: diabet zaharat și hipercalcemie.
Se administrează: 1 lingură, de 3 ori pe zi, la mesele principale, diluat în 100 – 200 ml. apă, sirop sau ceai medicinal. În cazul persoanelor în vârstă, doza se reduce la jumătate. Înainte de întrebuințare se agită bine soluția. Durata tratamentului, 2-4 săptămâni. Cura se poate relua numai după o pauza de 1-2 săptămâni.
Pentru preparare este necesar ca, mai întâi, cojile de ouă să fie spălate bine pentru îndepărtarea impurităților, după care se pun 1-2 zile la uscat. Se mărunțesc, apoi, la dimensiunile unui solz de peste de circa 3/3 mm, pisându-se în pive sau presându-se pe un fund de lemn, după ce, în prealabil, le-ați pus într-o bucata de pânză curată și rezistentă. Cojile astfel fărămițate se macină cu râșnița de cafea sau alt dispozitiv, până când devin un praf fin, asemănător făinei. Într-un vas de sticlă sau faianță, se combină 2 părți de praf de coji de ouă, cu 3 părți de miere și o parte de suc de lămâie sau vin alb. Se omogenizează bine amestecul, se toarnă într-o sticlă (care se închide ermetic cu dop) și se pune la macerat timp de o săptămână, la loc întunecos, răcoros și uscat (de regulă la frigider). Soluția se agită zilnic, de 2-3 ori. Preparatul astfel obținut se păstrează în vase de sticlă colorată, ermetic închise, la adăpost de lumină, căldură și surse de contaminare. Valabilitate, la frigider, 6 săptămâni.
Sursa www.terapii-naturiste.com
