Tratament împotriva alergiei la arahide, în cinci ani



Alergia provocată de consumul de arahide include simptomele cele mai grave. FOTO: McPhoto
Alergia provocată de consumul de arahide include simptomele cele mai grave. FOTO: McPhoto

O formă de imunoterapie care ar putea vindeca alergia la arahide ar putea fi lansată pe piață în cinci ani, în timp ce boala este întâlnită din ce în ce mai frecvent în rândul oamenilor, potrivit unui studiu american publicat în revista Lancet și preluat de Reuters.
Alergiile la alune apar de obicei în primii trei ani de viață.
Există mai multe tipuri de alergii alimentare, dar cea provocată de consumul de arahide include simptomele cele mai grave: prurit, roșeață și tumefiere a feței, respirație dificilă și sufocare. Reacția cea mai severă este șocul anafilactic, ce poate fi fatal. Alergia poate fi declanșată și în urma unui consum infim de arahide.
Mulți copii reușesc să se vindece de multe alergii alimentare, precum cea la lapte sau ouă, însă doar 20% dintre cazuri reușesc să se vindece de alergia la arahide.
Doctorul Wesley Burks, expert alergolog la Universitatea Duke, din Durham, Carolina de Nord, spune că a apărut o soluție: „Cred că un anumit tip de imunoterapie va fi disponibilă în aproximativ cinci ani. Și motivul pentru care spun asta este pentru că se fac mai multe tipuri de studii asupra acestui subiect”.
În mod ideal, o asemenea terapie ar schimba răspunsul imunitar al bolnavului acesta devenind non-alergic, a spus Burks.
Arahide non-alergenice.
Acesta a spus că o posibilă abordare ar fi utilizarea ca imunoterapie a modificării proteinelor din arahide. Există și alte abordări promițătoare, inclusiv utilizarea plantelor medicinale chinezești.
Ingineria genetică ar putea produce, de asemenea, arahide non-alergenice.
Profesorul a indicat că alergiile la arahide afectează 1% din copii cu vârste sub cinci ani și că în ultimii 15 ani, din ce în ce mai mulți copii au fost diagnosticați cu această boală.
Un studiu realizat în SUA a scos la iveală faptul că numărul copiilor cu alergii la arahide s-a dublat în rândul copiilor mici, de la 0,4%, în 1997, la 0,8%, în 2002.
Nu se știe de ce boala a devenit mai comună, spune profesorul. Una dintre teorii spune că, din cauza igienei excesive, copiii sunt mai puțin expuși la agenții infecțioși în prima perioadă a vieții și, implicit, mai vulnerabili la alergii.
O altă teorie spune că femeile care consumă arahide în timpul sarcinii prezintă mai multe probabilități să aibă un copil alergic.