Sute de tineri îmbrăcați în frumoase costume tradiționale, însoțiți de acordurile fanfarei, dar și de o mulțime de oameni dornici să îi admire, au defilat pe străzile din Cajvana, până în Centru, aproape de faimosul stejar al lui Ștefan cel Mare, unde s-au desfășurat evenimentele organizate pentru a marca Zilele Orașului Cajvana.
Parada portului popular, organizată în a doua duminică a lunii iulie, face parte dintr-o serie de evenimente organizate în cadrul festivalului „Din stejar, stejar răsare”, ajuns la a XI-a ediție.
Pe lângă multitudinea de tinere talente locale, ansambluri și formații tradiționale din Cajvana și împrejurimi, invitate să bucure spectatorii cu cântece și dansuri populare, evenimentul a beneficiat și de prezența a numeroși invitați speciali, din țară și de peste hotare.
Georgiana Lobonț, Surorile Seserman, Mihaela Tabură, Andra Matei, Lucica Păltineanu, Sorin Filip, Dana Dăncilă, Marian Gogan, Nicolae Vieru, Maria Știrbu-Ciobanu, Leonard Raicu, Mihai Cotos, Ionuț Țanța, Ionuț Toneț și Ansamblul ”Ciprian Porumbescu” au întreținut atmosfera și au chemat oamenii la dans, pe parcursul a două zile.
„Oamenilor gospodari le șade bine ca după muncă să aibă și momente să sărbătorească, ceea ce la Cajvana se face de multă vreme în preajma celei de-a doua duminici a lunii iulie”, a spus Mihaela Bârsan, prezentatoarea evenimentelor organizate de Zilele Orașului Cajvana.
Prezent pe scenă, Gheorghe Tomăscu, primarul orașului din Bucovina, renumit pentru hărnicia oamenilor – sufletul acestei localități înfloritoare, le-a urat să se bucure din plin de evenimentele organizate în cadrul festivalului „Din stejar, stejar răsare”, prezentând ansamblurile și grupurile participante la tradiționala paradă a portului popular, venite și cu un program artistic pentru cei prezenți.
„Zilele orașului Cajvana – zile de sărbătoare în care ne bucurăm de tradiții, de comunitate, și de tot ceea ce ne leagă.
Orașul Cajvana e în continuă dezvoltare, cu oameni harnici, pricepuți și cu respect pentru valorile locale.
Dacă ne gândim la tradiții, ne gândim la comunitate, la toți cei care muncesc și se implică în viața de zi cu zi a orașului.
Mulțumim tuturor care au sprijinit această inițiativă și au pus umărul la organizarea evenimentelor. Mulțumim și administrației județene, care a fost prezentă și la deschidere, care reprezintă un important sprijin pentru proiectele de până acum și cele care vor urma. Suntem mândri că aparținem de această comunitate și privim cu încredere în viitor! La mulți ani, Cajvana!”, a spus și viceprimarul localității, Gheorghe Iacoban.
Un scurt cuvânt la scenă deschisă a avut și directorul Liceului Tehnologic Cajvana, prof. Iulian Ciot, care a remarcat importanța festivalului pentru comunitatea din Cajvana, acesta promovând ce are localitatea mai frumos – tradițiile, valorile, sufletul românesc. „Într-o perioadă destul de dificilă, trebuie să ne păstrăm valorile, credința și să ne întoarcem la rădăcini”, a concluzionat el.
Manifestările au început sâmbătă, pe scena din fața Căminului Cultural, cu premierea elevilor de nota 10 a elevilor din Centrul de Performanță pentru învățământ primar „Mihai Bumbu” Cajvana și a sportivilor de la Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare” Cajvana.
Parada portului popular și hore în stradă
Unul dintre principalele momente ale festivalului de la Cajvana a fost parada portului popular, o tradiție așteptată de cei din zonă și nu numai, aliniați de o parte și de alta a străzilor parcurse.
La paradă au participat Ansamblul „Ștejarul” din Cajvana, Fanfara „Tradițional” – Costâna, grupul vocal „Stejăreii” – Cajvana și ansamblurile ”Cervona Kalena” – Negostina, „Arcanul” – Pârteștii de Jos, „Obcina Poieniului” – Poieni Solca, „Luca Arbore” – Arbore, „Trilișești” – Iaslovăț, „Dor Bucovinean” – Botoșana și „Izvorașul” – Liteni, în fruntea acesteia, după frumoșii tineri ce purtau emblema festivalului fiind primarul și viceprimarul orașului Cajvana.
Parada a plecat din zona corpului C al Liceului Tehnologic și a ajuns în centru, unde se aflau numeroase tarabe și terase, grătare încinse și carne rumenită la proțap, berea rece și porumbii fierți fiind printre cele mai căutate bunătăți.