Timpul necesar pentru ca o mască aplicată pe față să devină eficientă, este de aproximativ 15-30 minute. Infuziile, decoctul, fructele și legumele, le putem aplica pur și simplu pe față, fără a le combina, dar pe o față curată. Pentru tenul normal se vor folosi infuzii de mușețel și sunătoare, măști din piersici, pepene galben, banane, caise, portocale, mandarine, struguri albi, fragi, căpșuni și zmeură (când tenul nu este sensibil-alergic) sau măști din morcovi rași, spanac (infuzie), castraveți (suc).
În compoziția măștilor pot intra tărâțele de grâu sau faină de mălai cernută fin, secară, castane comestibile, făină de in, ele având efect emolient și fiind compatibile cu orice tip de ten. Uleiurile au o acțiune emolientă și hrănitoare. Se vor folosi: uleiul de porumb, de floarea soarelui, de măsline, ricin și migdale dulci. Atenție: ele nu sunt recomandate tenului gras sau acneic. Produsele folosite în alimentație pot contribui și ele la obținerea unui ten deosebit.
Pentru tenul tânăr se folosește: gălbenuș de ou, miere, lapte si brânză de vaci; iar pentru tenul normal, ridat, se va adauga caimac, smântâna și frișca. La fel ca oricare alt ten și cel uscat cere o îngrijire mai specială, deoarece și-a pierdut elasticitatea și suplețea. Dacă vrem să știm dacă avem un ten uscat, procedăm în felul următor: ne vom șterge fața cu un șevețel (dimineața) daca șervețelul nu are urme de pete de grăsime, înseamnă că tenul dumneavoastră este uscat.
Cum îngrijim un ten uscat ?
Curățăm fața cu o cremă grasă sau un lapte demachiant. După curățire este indicată o infuzie de tei, nalbă, mușețel sau loțiune tonică nealcoolizată (putem înlocui infuziile cu pulverizare cu apă minerală). Sunt contraindicate: săpunirea feței, apa caldă sau calcaroasă și cremele pe bază de sterați. Măștile din sucuri de fructe (cât mai des), plantele, caimac, smântână, gălbenuș de ou sau parafină caldă fac foarte bine tenului uscat. Seara se recomandă aplicarea unei creme pe bază de lanolină. Lăptișorul de matcă și mierea de albine adăugate la creme sau sub formă de loțiuni și măști, ajută la menținerea supleței tenului. Produsele lactate, cum ar fi smântâna, laptele, au efecte emoliente și în plus măresc aciditatea pieli; este bine dacă ne ștergem fața de două ori pe zi cu un tampon de vată îmbibat cu lapte. Plimbarea prin ploaie este foarte bună deoarece hidratează și împrospatează fața (chiar să ne spălăm cu apă de ploaie). Când ne machiem, înainte de a ne pudra, aplicăm un strat subțire de cremă (hrănitoare), în caz contrar riscăm să uscăm mai tare pielea.
Pentru orice tip de piele este potrivită următoarea mască din cartof: un cartof fiert se curăță și se face piure, se adaugă puțin lapte proaspăt și un gălbenuș de ou. Pasta obținută se întinde pe gât și pe față, fiind încă fierbinte, apoi se acoperă fața cu un prosop călduț pentru o mai bună menținere a căldurii. Masca se ține 20 de minute, se spală cu apă caldă mai întâi, apoi cu apă rece.
Iată și o mască pentru tenul gras: o linguriță de amidon de cartofi se amestecă cu o linguriță de suc de răchițele și un albuș de ou, se întinde masca pe față și se spală cu apă călduță. O altă variantă este următoarea: o linguriță de amidon de cartofi se amestecă cu două linguri de mere acrișoare rase; se întinde pe față pentru câteva minute și se spală cu apă rece.
Pentru tenul obosit și îmbătrânit pregătiți o mască din cartof crud: cartoful se curăță și se dă pe răzătoare; pasta obținută se pune între două bucăți de pânză și se aplică pe fața pentru câteva minute.
Revigorarea tenului cu cartof cald
Tenul obosit este revigorat și cu ajutorul următoarei măști: un cartof cald se face piure și se aplică pe față; acțiunea măștii crește dacă adăugați un gălbenuș de ou și o lingură de lapte; masca se spală cu apă călduță.
Masca din cartof înlătură urmele de oboseală și netezește ridurile. Pentru aceasta, fierbeți un cartof de dimensiuni medii într-o cantitate mică de lapte, sfărâmați-l apoi, iar când s-a răcit aplicați pasta obținută pe față.
Pentru împrospătarea și catifelarea oricărui tip de ten puteți pregăti o mască dintr-o lingură de amidon de cartofi, un morcov dat pe răzătoare și o jumătate de gălbenuș de ou. Se amestecă totul bine și se aplică într-un strat uniform pe față, pentru 15-20 de minute.
Pentru hrănirea și catifelarea pielii de pe gât, cosmetica populară recomandă următoarea rețetă: se dau pe răzătoare doi cartofi fierți fierbinți, se adaugă un gălbenuș de ou, o linguriță de miere, o lingură de ulei de măsline, o linguriță de glicerină. Amestecul obținut se pune pe o bucată de tifon care se aplică sub formă de compresă pe gât. După 15-20 de minute masca se îndepărtează, pielea se spală cu apă călduță și se limpezește cu o infuzie din flori de tei. Aceasta se pregătește în felul următor: o lingură de flori de tei se pune într-o jumătate de litru de apă fierbinte, se lasă la infuzat o jumătate de oră, apoi se strecoară.
Pentru a vă împrospăta tenul obosit, în infuzia de flori de tei pregătită mai sus se poate adăuga o linguriță de sare sau o linguriță de suc de lămâie (la un pahar de infuzie). Această mască este recomandată imediat după compresă.
Sursa www.arhiva.alb.ro
