Toți producătorii de magiun de prune vor fi obligați să verifice marfa cu ajutorul refractometrului



Magiunul de prune din comerț, inclusiv cel din piețe, va trebui să aibă un conținut de substanță uscată solubilă mai mare de 55%, determinată cu ajutorul refractometrului – un aparat de măsurare a indicelui de refracție al substanțelor, informează Mediafax.Prevederile sunt cuprinse într-un proiect de ordin comun al miniștrilor Agriculturii și Sănătății.Refractometrul poate fi folosit pentru determinarea compoziției unui amestec, iar cele mai ieftine aparate costă între 200 și 400 de lei.Magiunul de prune este definit în proiectul de act normativ drept o pastă groasă, omogenă, obținută prin fierberea prunelor proaspete după îndepărtarea părților necomestibile, fără adaos de zahăr/zaharuri sau de produse alimentare ce conțin monozaharide sau dizaharide utilizate pentru proprietățile lor îndulcitoare. La fabricarea magiunului pot fi utilizate, potrivit ministerelor Agriculturii și Sănătății, nuci, semințe de oleaginoase, cum ar fi semințe de floarea-soarelui, semințe de dovleac, semințe de susan sau semințe de pin, alune de pădure, caju, castane, fistic, migdale, nuci Brazilia, nuci Macadamia sau nuci Pecan.Materia primă pentru fabricarea magiunului de prune o reprezintă exclusiv prunele proaspete, respectiv toate soiurile care se pretează fabricării acestui produs.



Recomandări