Modalitatea de acordare a drepturilor copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES) înmatriculați în sistemul de învățământ preuniversitar a fost aprobată, vineri, prin hotărâre de guvern. În sistemul de învățământ special din județul Suceava sunt înscriși aproximativ 1.800 de preșcolari și elevi cu cerințe educaționale speciale și alți aproximativ 200 încadrați cu grad de deficiență sever sunt școlarizați la domiciliu.
În hotărârea de guvern adoptată vineri se precizează că drepturile de care beneficiază copiii cu CES constau în asigurarea alocației zilnice de hrană, a rechizitelor școlare, cazarmament – îmbrăcăminte și încălțăminte în cuantum egal cu cel pentru copiii aflați în sistemul de protecție a copilului. De asemenea, beneficiază de găzduirea gratuită în internate sau centrele de asistare pentru copiii cu cerințe educaționale speciale din cadrul direcțiilor generale județene de asistență socială și protecția copilului.
Beneficiari ai acestei măsuri sunt copiii cu CES integrați în învățământul de masă, care urmează curriculumul învățământului de masă, copiii cu CES integrați în clase/grupe speciale organizate în învățământul de masă și copiii cu CES din învățământul special. Alte categorii de beneficiari sunt copiii cu CES care necesită perioade de spitalizare mai mari de patru săptămâni pentru care se organizează, după caz, grupe sau clase în cadrul unității sanitare în care aceștia sunt internați, respectiv copiii cu CES care, din motive medicale sau din cauza unei dizabilități, sunt nedeplasabili, pentru care se organizează școlarizare la domiciliu, pe o perioadă determinată.
Drepturile se acordă pe bază de cerere scrisă, depusă de către părintele/reprezentantul legal al copilului cu CES la unitatea de învățământ în care acesta este înmatriculat, în perioada 1-30 septembrie a fiecărui an școlar.
Finanțarea drepturilor pentru copiii cu CES integrați în învățământul de masă, care urmează curriculumul învățământului de masă se asigură din bugetul local, iar pentru cei din învățământul special și pentru cei integrați în clase/grupe speciale organizate în învățământul de masă din bugetul județean, prin unitățile de învățământ la care sunt înmatriculați copiii cu CES.
Copiii cu CES din județul Suceava învață la Grădinița Specială Fălticeni, la Liceul Tehnologic Special Bivolărie, Școala Profesională Specială Câmpulung Moldovenesc, Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Sfântul Andrei” Gura Humorului, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Suceava și la Școala Gimnazială Specială „Sfântul Stelian” Rădăuți.
Echitate
Toți copiii cu nevoi speciale vor beneficia de alocație de hrană, rechizite și cazarmament
