Pentru că lefurile pe care le încasează, lunar, sunt neîndestulătoare, profesorii suceveni se văd nevoiți să bată la ușa sindicatelor din învățământ pentru a solicita ajutoare bănești. Sumele pe care sindicaliștii le pot oferi oamenilor școlii, fie în cazul unor evenimente triste (deces, boală), fie în cazul unor evenimente frumoase (căsătorie, naștere), nu sunt foarte mari, însă sunt un sprijin bine-venit în astfel de cazuri, unele disperate.
Sindicaliștii suceveni spun că solicitările pentru ajutoarele bănești sunt tot mai multe de la an la an.
Ajutoare în valoare de peste 100.000 de lei, în 2013
Prof. Dumitru Irimia, vicepreședintele Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava (ASIS), a arătat că sindicatul oferă sprijin material în situații deosebite, cum ar fi: boală, spitalizare, înmormântări (400 de lei pentru rudele de gradul I), deces al unui membru din sindicat (500 de lei, bani ce revin familiei), naștere (250-300 de lei, în funcție de organizația sindicală), căsătorie (250-300 de lei), etc.
„Membrii ASIS ne solicită aceste ajutoare în cazul în care au afecțiuni mai grave, ce necesită investigații, cheltuieli mari. Sumele diferă în funcție de gravitatea fiecărui caz, 500, 1.000 de lei. Astfel, o parte din bugetul sindicatului se întoarce anual către membri, prin ajutoare de diferite forme. Din păcate, aceste cazuri se înmulțesc de la an la an”, a explicat Dumitru Irimia.
Acesta a mai precizat că, în toamna acestui an, sindicatul va oferi ajutor bănesc și pentru cadrele didactice care ies la pensie în acest an.
„Ne propunem ca, în semn de mulțumire, să organizăm o întâlnire cu aceștia pentru a le oferi o diplomă și un ajutor financiar simbolic”, a mai menționat Irimia.
În 2013, sindicaliștii au acordat 223 de ajutoare în valoare de 113.836 de lei.
Reprezentanții ASIS spun că suma acordată pentru aceste ajutoare este cea mai mare din toate organizațiile sindicale din țară.
Pentru a beneficia de ajutoarele de sindicat, dascălii trebuie să achite lunar contribuția către sindicat. În caz contrar, aceștia nu mai beneficiază de sprijin material.
Aproape 800 de împrumuturi la CAR-ul sindicatului
De cealaltă parte, dacă au nevoie de sume mai consistente, angajații din învățământ solicită împrumuturi pentru diverse necesități – pentru a-și susține copiii în școli, probleme medicale, decese, boli, nevoi personale.
În 2013, Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava a acordat 787 de împrumuturi oamenilor de la catedră. Aceștia și-au suplimentat veniturile prin contractarea unor împrumuturi, adresându-se Casei de Ajutor Reciproc (CAR) care funcționaează în cadrul sindicatului.
Cadrele didacticepreferă acest tip de împrumut în detrimentul instituțiilor bancare datorită condițiilor mai lejere de acordare a creditului,accesul membrilor cu venituri mici la împrumuturi,dobândă fixă etc.
„Împrumutul prin CAR-ul sindicatului este avantajos, dobânda e fixă și mică, iar solicitările sunt numeroase. Membrii noști solicită sume începând de la 3.000 de lei, însă mulți nu împrumută sume mari pentru că știu că salariul lunar nu le permite să le restituie”, a mai evidențiat Dumitru Irimia.
Împrumuturile din 2013 se ridică la valoarea de 6.249.739 de lei.
Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava este cea mai mare organizație din țară, numărând 9.163 de membri.