Tort “Baron” cu jeleu și fructe



Tort “Baron” cu jeleu și fructe. Foto: reginele.ro
Tort “Baron” cu jeleu și fructe. Foto: reginele.ro

În ciuda denumirii pompoase, este poate cel mai rapid și simplu desert posibil, de post, dar spectaculos. E ideal când apar musafiri dragi pe neașteptate sau când vrem să facem cuiva din familie o surpriză fără să ne dăm peste cap tot programul cu pregătiri. Și mai are o calitate acest tort: nu poate fi ratat aproape niciodată…
Avem nevoie de:
500 g fructe proaspete sau din compot, cât mai frumoase și întregi, 500 g zeamă de compot foarte limpede sau apă simplă, 2 plicuri jeleu pentru torturi alb sau roșu (tort jeleu, nu gelatină clasică), zahăr după gust (depinde cât de dulce e zeama de compot), zahăr vanilat, 200 ml frișcă vegetală sau 50 g cocos răzuit.
Preparare:
Este important să avem fructe frumoase. Dacă folosim fructe proaspete, le spălăm și le scurgem bine. Dacă sunt din compot, doar le scurgem. Le tăiem bucăți măricele, iar dacă sunt fructe de pădure le lăsăm întregi. Într-un castron mai înalt sau o formă de copt căptușim interiorul cu fâșii de folie de prospețime alimentară, astfel încât marginile să le revărsăm peste marginile vasului (dacă avem formă de silicon, nu e necesară folia). Punem în vas fructele, aranjate cam până la jumătate din înălțimea formei. Gustăm zeama de compot și o îndulcim după dorință, dar trebuie să ținem cont că, dacă fructele sunt mai acrișoare și proaspete, va trebui să facem jeleul mai dulce. Facem jeleul cu zeama din compot, exact după instrucțiunile de pe plic. Îl turnăm cu grijă rapid peste fructe, cât mai aproape de ele, ca să nu facă bule de aer. Lăsăm forma nemișcată 10 minute, iar apoi o dăm la rece pentru alte 20 de minute. Între timp batem frișca, dacă folosim. Scoatem forma din frigider și cu mare grijă o acoperim cu platoul pe care vom servi tortul de jeleu. Prindem cu ambele mâini cele două vase și răsturnăm cu o mișcare scurtă, astfel încât platoul devine baza și forma e cu dosul în sus. Scoatem ușor forma și cu mare grijă desprindem folia de pe jeleu. Ornăm din loc în loc cu frișcă bătută sau presărăm puțin cocos răzuit. Păstrăm la rece și servim jeleul tăiat felii, ca pe orice tort. Dacă nu vrem să ne complicăm cu răsturnatul formelor, pur și simplu îl pregătim în pahare frumoase, cu picior, dar care să reziste când turnăm lichidul cald peste fructele puse în ele. Dacă pregătim jeleul în pahare, punem deasupra la final un moț de frișcă și servim preparatul din ele. Este gustos, răcoritor, ușor și sănătos.



Recomandări

Gesturi mici, impact mare prin „Săptămâna fructelor și a legumelor donate”, la Liceul „Iorgu Vârnav Liteanu” Liteni

„Săptămâna fructelor și a legumelor donate”, la Liceul „Iorgu Vârnav Liteanu” Liteni
„Săptămâna fructelor și a legumelor donate”, la Liceul „Iorgu Vârnav Liteanu” Liteni