Topirea gheței din Peninsula Antarctica, din cauza încălzirii globale, accelerează acest proces dar permite oceanului, totodată, să rețină dioxidul de carbon, acest gaz fiind absorbit de plancton, au descoperit oamenii de știință de la British Antarctic Survey, informează AFP.
Cele mai multe dintre efectele încălzirii globale prezintă un anumit feedback sau un efect retroactiv pozitiv: fără gheață, căldura razelor solare este mai puțin reflectată în atmosferă și mai mult absorbită de apă, accentuând astfel mecanismul de topire a gheții.
Însă absorbția de CO2 de către fitoplanctonul din oceanul proaspăt degajat de gheață încetinește procesul de încălzire globală, au explicat cercetătorii britanici care au publicat, marți, concluziile studiului lor, în ediția online a revistei Global Change Biology.
În ultimii 50 de ani, aproximativ 24.000 de kilometri pătrați au fost eliberați de ghețuri în jurul Peninsulei antarctice. Acest dezgheț a provocat apariția fitoplanctonului, care absoarbe carbonul din apă. Cantități mari de fitoplancton, care nu apucă să fie consumate de animalele marine, se depun pe fundul oceanului după moartea acestor microorganisme.
Cercetătorii britanici au estimat, pe baza fotografiilor din avion care au detectat algele verzi prezente în acea zonă, că 3,5 milioane de done de carbon, echivalentul a 12,8 milioane de tone de CO2, au fost astfel reținute pe fundul oceanului, în apropierea Peninsulei antarctice.
Această cantitate este echivalentă cu capacitatea de stocare a dioxidului de carbon de către o suprafață de până la 17.000 de hectare de pădure tropicală, dar pare doar o picătură de apă într-un ocean, comparativ cu cantitățile de CO2 cauzate de carburanții fosili și de despăduriri, care au ajuns la 8,7 miliarde de tone în 2007.