Carnea contaminată cu dioxină, ajunsă în țară în cantități impresionate, a fost distribuită și vândută și pe piața din Suceava, fiind vorba de mai mult de trei tone procesate de unitățile din județ și distribuite, în mare parte, tot pe piața din Suceava. Miercuri dimineață, după ce Autoritatea Națională Sanitar Veterinară a anunțat că pe teritoriul țării a fost introdusă carne de porc contaminată, adusă din Irlanda, conducerea Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava și-a trimis echipele în teritoriu, pentru a verifica intrările de carne de porc în județ din ultimele luni.
În urma controalelor făcute rezultă că de la începutul lunii octombrie, mai multe unități de procesare din județul Suceava au preluat, de la un depozit din Cluj-Napoca, 3.129 de kilograme de carne de porc contaminată. După ce a fost procesată, carnea a fost vândută în Suceava și în alte două județe, însă cea mai mare parte a cantității a fost livrată în magazine din județul nostru. Miercuri, în momentul în care sanitar-veterinarii au început verificările, pe piață au mai fost găsite doar 75 de kilograme de carne, la o unitate care primise jumătate de tonă de carne, restul cantității fiind deja vândută.
Doctorul Petrea Dulgheru, șeful DSVSA Suceava, a refuzat să precizeze în ce localitate și la ce societate a fost găsită cantitatea de carne aflată încă pe piață. El a precizat doar că marfa de acest gen a fost vândută în tot județul și a dat asigurări că în momentul de față în județ nu mai există carne contaminată de origine irlandeză. Controalele sanitar-veterinarilor continuă însă, trecându-se la verificarea ieșirilor de carne de porc din județ.
Pericol de cancer
În ciuda faptului că sute de tone de carne contaminată a fost consumată în România, conducerea autorității naționale sanitar-veterinare a încercat să liniștească populația, argumentul fiind că produsul brut venit din Irlanda a intrat mai întâi la procesare și abia apoi a fost distribuit la vânzare, condiții în care nu ar exista un risc în ceea ce privește sănătatea populației.
Cea mai frecventă problemă de sănătate după îngurgitarea dioxinei este acneea severă, care se manifestă prin leziuni care apar în special la nivelul feței si părții superioare a corpului. Alte efecte ale expunerii la o cantitate mare de dioxină sunt iritații ale pielii, creșterea excesivă a părului pe corp, depigmentarea sau deteriorarea lobului mijlociu al ficatului. De departe însă, cel mai grav efect al dioxinelor asupra organismului uman este apariția cancerului la adulți.




