O nouă varietate de tomate, mai dulci decât piersicile, a fost creată de cercetătorii britanici, în urma unui program care încearcă să îi determine pe copii să adopte o dietă sănătoasă, informează dailymail.co.uk.
Sugardrop este cea mai dulce varietate de tomate ce a fost creată vreodată, fiind un hibrid natural, obținut prin încrucișarea a două varietăți deja existente pe piață.
Soiul Sugardrop reprezintă rezultatul a doi ani de teste în timpul cărora oamenii de știință au încrucișat peste 3.000 de soiuri diferite de tomate. Studiul a fost finanțat de Tesco, cel mai mare retailer din Marea Britanie.
Această varietate a fost cultivată pe Costa Calida, în provicina Murcia din sud-vestul Spaniei, de compania agricolă Paloma, care are un contract de exclusivitate cu grupul Tesco.
Din cauza concurenței acerbe din industria alimentară, creatorii soiului Sugardrop nu au dorit să dezvăluie numele celor două varietăți de tomate din care au obținut aceste fructe „miraculoase”.
Potrivit creatorilor soiului Sugardrop, studiile pentru obținerea lui au debutat în 2007, iar încrucișările plantelor au fost efectuate în mare secret.
Tomatele sunt plante erbacee originare din America de Sud, care pot crește în unele cazuri până la o înălțime de trei metri.
Tomatele nu au fost cunoscute în Europa până în jurul anului 1590, însă cultivarea lor a cunoscut o evoluție spectaculoasă după aducerea lor pe continent. Potrivit documentelor din arhivele britanice, în jurul anului 1700, tomatele erau cultivate pe scară largă în întreaga Europă.
Tomatele sunt folosite ca ingredient de bază în numeroase salate și preparate culinare populare, precum lasagna, spaghete bolognese și pizza.
Specialiștii din industria alimentară se așteaptă ca noua varietate creată să atragă numeroși admiratori datorită gustului ei dulce.
Cultivatorii de tomate au alcătuit o scală a conținutului de zahăr, alcătuită din 13 trepte. Pe această scală, coeficientul minim de zahăr al soiului Sugardrop este de 9, această valoare fiind de altfel coeficientul maxim al piersicilor.
Tomatele sunt considerate alimente foarte sănătoase, iar prin obținerea acestui soi dulce, specialiștii speră să îi determine pe copii să le adopte cu mai mare ușurință în dieta lor zilnică.