Tokyo a devenit capitala mondială a restaurantelor de trei stele, cu 11 recompense supreme decernate de Ghidul Michelin 2010, surclasând Parisul, care a obținut numai 10 distincții, a declarat, marți, Jean-Luc Naret, directorul Ghidurilor Michelin, informează AFP.
Tokyo rămâne în continuare și orașul cu „cele mai multe stele” din lume – 261 -, 34 mai multe decât anul trecut, atribuite unui număr de 197 de restaurante.
Bucătăria niponă a continuat să fie prețuită de 67% dintre cei selecționați de Michelin din rândul a circa 160.000 de restaurante din Tokyo.
Ghidul, care va fi comercializat pe teritoriul Japoniei începând cu 20 noiembrie, în limbile engleză și japoneză, acoperă 15 districte ale capitalei Japoniei și introduce în clasament pentru prima oară localurile tip „izakaya” (braserii), restaurantele specializate în „kushiage” și „yakitori” (frigărui) și localurile „shojin ryori” (bucătărie vegetariană a călugărilor).
„Cu 261 de stele, Tokyo rămâne, de departe, capitala gastronomică a lumii și orașul cu cele mai multe restaurante de trei stele”, a spus Naret.
Cu 11 restaurante de trei stele (față de 9 anul trecut), 42 „de două stele” (în urcare de la 36) și 144 „de o stea” (de la 128 în 2008), Tokyo surclasează Parisul.
Cu toate acestea, Franța rămâne țara celor mai bune restaurante, cu 25 de restaurante de trei stele, față de 18 câte are Japonia, dacă se adaugă și cele șapte incluse în ghidul Michelin Kyoto-Osaka (vest) apărut luna trecută.
Primul ghid Tokyo 2008 s-a vândut în 300.000 de exemplare în decursul a cinci săptămâni. Ediția 2009 a vândut deja 180.000 de ghiduri.