Câteva sute de oameni care se aflau ieri în incinta Palatului de Justiție din Suceava au fost evacuați după ce pe serviciul de urgență 112 a venit un mesaj potrivit căruia o bombă a fost amplasată în această clădire. Alarma s-a dat în jurul orei 11.30, iar jumătate de oră mai târziu toată lumea a fost invitată afară.
Între timp, controlul clădirii a fost preluat de pirotehniștii de la Inspectoratul de Poliție al Județului Suceava și de reprezentanții Serviciului Român de Informații. Cele trei intrări ale Palatului de Justiție au fost blocate cu ajutorul jandarmilor, care nu au mai permis nici unei persoane să intre în clădire.
Pe toată perioada cât specialiștii au căutat presupusul dispozitiv exploziv, angajații instanțelor sucevene, indiferent că a fost vorba de judecători, grefieri sau personal auxiliar, precum și justițiabilii au stat în parcul din apropiere, jandarmii primind ordin să nu permită nimănui să se apropie la o distanță mai mică de 20 de metri de clădirea Palatului de Justiție.
Măsura evacuării a fost luată și față de cei 20 de deținuți aduși de la Penitenciarul Botoșani și care aveau procese în derulare la instanțe. Aceștia au fost urcați în mașina cu care sunt transportați de la Botoșani și urmau să fie duși înapoi la locul unde își ispășesc condamnările.
Ca urmare a acestei alarme cu bombă, zeci de procese de la Judecătorie, Tribunal și Curtea de Apel au fost suspendate.
Mașinile suspecte din parcarea Palatului de Justiție, verificate de pirotehniști
În incinta Palatului de Justiție au fost controlate toate locurile în care publicul are acces și în care ar fi putut fi amplasată încărcătura explozivă. Verificări s-au realizat și în parcarea din jurul clădirii în care funcționează instanțele de judecată, unde doi pirotehniști au controlat mașinile suspecte, dar și coșurile de gunoi aflate în apropiere.
Totul s-a terminat după aproximativ o oră, când jandarmii au primit încuviințarea să permită, mai întâi angajaților instanțelor, și mai apoi justițiabililor, accesul celor evacuați în clădirea Palatului de Justiție. Ulterior, au fost readuși și deținuții de la Botoșani, astfel încât procesele au putut continua în mod normal.
„Potrivit protocolului, au fost întrerupte toate ședințele de judecată aflate în derulare. Activitatea a fost perturbată și sperăm să nu se mai repete astfel de evenimente. Din fericire, nu s-au înregistrat incidente, iar procesele au putut fi reluate și finalizate în timp util”, a declarat Maria Andrieș, președintele Curții de Apel Suceava.
La rândul său, subcomisarul Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Suceava, a declarat că apelul anonim a fost făcut de un bărbat, iar acum se lucrează la identificarea celui care a dat peste cap activitatea unei instituții extrem de importante din județ.
„Au fost controlate toate zonele unde exista posibilitatea amplasării dispozitivului exploziv, dar nu s-a descoperit nimic suspect. În tot acest interval, persoanele aflate în interiorul Palatului de Justiție au fost evacuate ca măsură de siguranță”, a arătat subcomisarul Ionuț Epureanu.
Scenariile care circulau ieri pe marginea autorului acestei farse îl indicau cel mai probabil pe un individ sau un prieten al vreunei persoane care avea procese la instanțele sucevene și spera ca prin întreruperea activității să obțină ceva beneficii, eventual vreo eliberare. Nu era exclus nici ca acest apel să fi venit din penitenciar, dar toate aceste aspecte urmează a fi lămurite de polițiști și angajații SRI Suceava.