Instruire

„Toată lumea trebuie să știe să acorde primul ajutor, inclusiv copiii”, afirmă medicul de familie Adriana Mihalaș



Dr. Adriana Mihalaș secretar general al Colegiului Medicilor București
Dr. Adriana Mihalaș secretar general al Colegiului Medicilor București

„Toată lumea trebuie să știe să acorde primul ajutor, inclusiv copiii”, a declarat, vineri, secretarul general al Colegiului Medicilor București, medicul de familie Adriana Mihalaș, la Mănăstirea Voroneț, unde a participat la susținerea unui curs de resuscitare și defibrilare automată externă, organizat pentru călugărițe și personal auxiliar din mănăstirile UNESCO din județul Suceava, la inițiativa stareței de la Voroneț, Gabriela Platon.
Dr. Mihalaș a dat ca exemplu situația în care un copil este lăsat cu bunicul și la un moment dat bunicul cade. „Copilul trebuie să știe să sune la 112, să spună câți ani are, cum se numește și ce s-a întâmplat, astfel încât dispecerul să deducă faptul că acel copil a fost instruit”, a arătat medicul.
În cazul unui infarct sau al unui accident vascular cerebral, în care fiecare secundă care trece contează, un astfel de demers pe care îl face un copil instruit până la sosirea echipajelor medicale se poate dovedi salvator.
Dr. Mihalaș, care de 30 de ani profesează în București, este născută în Gura Humorului și în ultimii 2 ani a derulat în zonă mai multe proiecte de instruire a localnicilor cu sau fără pregătire medicală, în privința acordării primului ajutor de urgență.
Printre aceștia s-au numărat și 18 preoți din sate din județul Suceava. Tot ea a donat Mănăstirii Voroneț un defibrilator automat extern, care în cazul unui stop respirator analizează automat ritmul electric al inimii și, în cazul în care detectează o tulburare de ritm care poate răspunde la șoc, îl va livra automat.
În cazul fibrilației ventriculare, cu cât defibrilarea intervine mai rapid, cu atât mai mari sunt șansele de resuscitare. Medicul a subliniat că dispozitivul este sigur, nu prezintă riscuri pentru salvator și nu poate răni persoana inconștientă, ceea ce face să poată fi folosit de orice persoană. „M-am simțit onorată să fac această donație mănăstirii, anul trecut. Maica stareță a zis că «dacă mi l-ai dat, trebuie să mă înveți să-l și folosesc»”, a argumentat zâmbind dr. Adriana Mihalaș prezența la cursul de resuscitare și defibrilare automată externă organizat la Mănăstirea Voroneț.



Recomandări

Un nou joc periculos, în care copiii sunt îndemnați să înghită cantități mari de paracetamol, îngrijorează medicii și farmaciștii

O fetiță din Moara, în vârstă de un an și două luni, are o malformație la nivelul craniului ce trebuie operată urgent. Intervenția chirurgicală costă 11.000 de euro