Struguri, gutui, dovlecei… Toamna bate deja la ușă. Mai ales în bucătărie. Pe 23 septembrie ne-am luat oficial rămas bun de la sezonul estival. O dată cu echinocțiul de toamnă, cu temperaturile scăzute și zilele mai scurte, noi alimente își ocupă locul de drept în frigiderul europenilor.
Obiectivul principal este evitarea indispozițiilor de sezon, menținând un aport echilibrat de vitamine, săruri minerale și proteine. Fructele, verdețurile și legumele sunt un aliat de nădejde în această perioadă de tranziție de la un sezon la altul. Pentru a depăși cu succes trecerea între anotimpuri și pentru a ne adapta organismul și mintea la schimbările chimice care ne influențează atât de mult, trebuie să fim atenți să ne alimentăm cât mai bine cu putință. Cel puțin așa cred nutriționiștii, care ne oferă o serie de recomandări extrem de utile. Pentru a combate atmosfera cenușie din orașe, precum și monocromatica rutină a zilelor de toamnă și de iarnă, soluția este să variem mâncărurile și să alegem preparatele în culori calde. Un aliat de nădejde în lupta împotriva indispozițiilor autumnale sunt legumele, de la morcovi și dovlecei până la cartofi și broccoli, dar și fructele, precum strugurii, prunele, kiwi, merele și perele. Este vorba nu doar de mâncăruri bogate în arome și culori, dar și antioxidante, substanțe fitochimice și fibre care ajută organismul să se apere de „intemperiile” de sezon.
Fructele de toamnă – un cocteil de sănătate
Fructele de toamnă reprezintă o adevărată mană cerească pentru sănătate. Ele sunt bogate în vitamine, minerale, fibre și antioxidanți și dau „o mână de ajutor” împotriva bătrâneții și previn bolile precum arterioscleroza și infarctul. Mărul, de exemplu, conține pectină, o fibră care ajută la scăderea colesterolului, precum și mulți antiradicali liberi. Răcoritori, ușor digerabili, hrănitori, strugurii au fost apreciați din totdeauna pentru calitățile lor alimentare, dar și pentru virtuțile curative. Sucul de struguri (mustul) este considerat un fel de „lapte vegetal”. Un loc de onoare revine, cum era și normal, fructelor exotice, care, după cum toți bine știu, sunt bogate în vitamina C. Nu sunt însă mulți cei care cunosc marea capacitate antioxidantă a rodiilor, care oferă o bună protecție și în caz de probleme cardiovasculare. În opinia specialiștilor, și legumele precum lintea joacă un rol important în acest sezon. Alături de năut și fasole, aceste legume sunt surse bogate în proteine vegetale și sunt ușor de digerat.
În general, toate legumele sunt bogate în aminoacizi esențiali, stimulează sinteza de proteine și au o ridicată funcționalitate biologică. Pentru că nu au un conținut ridicat de aminoacizi sulfurați, precum cisteina și metionina, legumele pot fi consumate în combinație cu cerealele. Și asta nu e tot. Legumele consumate cu carne și pește pot menține stabilă aciditatea (pH) sângelui în avantajul sistemului osos, menținând un conținut coborât de grăsimi. Nu trebuie să uităm nici ciupercile, care au două mari calități: un aport caloric scăzut și un conținut ridicat de fibre alimentare. În plus, conțin proteine într-o cantitate mai mare decât oricare alte legume. Recomandarea e să nu fie consumate prăjite, pentru că în acest caz sunt greu digerabile și foarte grase.
Click News






