Monitorul de Suceava

Primul caz de gripă confirmat, în acest sezon rece, în judeţul Suceava

Dana HUMOREANU

Un bărbat în vârstă de 65 ani, din zona Gura Humorului, este primul pacient diagnosticat cu gripă, din acest sezon rece, din judeţul Suceava. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dr. Liliana Grădinaru, a declarat că boala a fost confirmată vineri la acest pacient, nevaccinat antigripal, cu afecţiuni cronice asociate, fiind izolat un virus gripal de tip AH3.

Medicul a precizat că bărbatul se află internat în secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă “Sf. Ioan cel Nou” Suceava, sub tratament cu medicamente antivirale, evoluţia fiind favorabilă.

Dr. Grădinaru recomandă populaţiei în continuare vaccinarea, deoarece vaccinul oferă protecţie corespunzătoare şi împotriva îmbolnăvirii cu acest virus.

Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Suceava a trimis recomandări specifice spitalelor încă de la începutul lunii ianuarie, ca urmare a informării primite de la Centrul Regional de Sănătate Publică Iaşi referitoare la detecţia pe teritoriul Moldovei a virusurilor gripale: restricţionarea/interzicerea (după caz) a accesului vizitatorilor în sectoarele cu risc; interzicerea accesului vizitatorilor ce prezintă simptomatologie respiratorie; efectuarea zilnic, la intrarea în serviciu, a triajului epidemiologic al personalului în fiecare secţie/compartiment; efectuarea triajului epidemiologic al pacienţilor la internare pentru evitarea constituirii unor situaţii de risc epidemiologic; scoaterea temporară din sectorul de activitate a angajaţilor depistaţi cu simptomatologie respiratorie; asigurarea în fiecare secţie/compartiment a echipamentului de protecţie în cantităţi suficiente, cu utilizarea corectă a acestuia, conform protocoalelor existente; vaccinarea personalului nevaccinat; pentru cazurile suspecte/confirmate de gripă ce nu pot fi transferate în secţia de boli infecţioase se vor institui măsurile specifice de izolare, conform Ghidului de izolare al unităţii sanitare.Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 11 Ianuarie 2019.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.