Începând din luna aprilie, Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni este partener într-un nou proiect în domeniul Formare profesională-VET, Erasmus+, CHEF (Cooking witH wastE Food) – Să gătim cu ajutorul alimentelor reziduale.
Parteneri sunt liceul I.P.S.E.O.A. „Duca di Buonvicino” din Napoli, și Colegiul Tehnic ”Mihai Băcescu” Fălticeni, proiectul fiind implementat timp de 19 luni, din aprilie 2022 până în noiembrie 2023. Coordonatorul proiectului este ONG-ul Soluzioni SRL din Napoli, Italia.
În perioada 19 – 20 octombrie, Colegiul tehnic „Mihai Băcescu” a găzduit a doua întâlnire transnațională a proiectului. Agenda de lucru a cuprins analiza stadiului actual de dezvoltare a proiectului și felul în care obiectivele proiectului se regăsesc în activitățile în curs de implementare din cadrul acestuia. La întâlnire au participat trei reprezentanți ai organizației coordonatoare a proiectului, Soluzioni SRL din Napoli, doi profesori din organizația parteneră în proiect, liceul cu profil gastronomic I.P.S.E.O.A. „Duca di Buonvicino” din Napoli și echipa de gestiune a proiectului din instituția gazdă.
Alimentația durabilă prin perfecționare și de pregătire calificată
După cum am aflat de la prof. dr. Raluca Iuliana Suciu, coordonator proiect, parteneriatul își propune să promoveze mediul înconjurător și să lupte împotriva schimbărilor climatice, prin dezvoltarea la participanți a competențelor ecologice și a celor de gătit fără risipă. Forța motrică a proiectului este formarea de specialiști care vor instrui elevii pentru a deveni bucătari care gătesc ecologic și care vor putea transfera abilitățile, tehnicile și competențele lor profesionale și altor beneficiari. Derularea proiectului oferă parteneriatului, compus din furnizori VET, posibilitatea de a începe un proces transnațional de creștere a cunoștințelor, abilităților și competențelor într-un sector foarte atractiv, cum este alimentația durabilă, prin întâmpinarea nevoii de perfecționare și de pregătire calificată, capabilă să deschidă noi oportunități de carieră.
Rezultatele proiectului constau în 3 cursuri de formare cu un total de peste 120 de ore în domeniul culinar ecologic. 20 de profesori și 50 de elevi de la profilul gastronomie vor dobândi competențe ecologice și inovatoare și realizarea unui Ghid de introducere în alimentația sănătoasă în limbile română, italiană și engleză.
„Proiectul va promova și sprijini dezvoltarea la cele două grupuri țintă identificate (profesori și elevi VET) de competențe și aptitudini culinare legate de capacitatea de a economisi energie, a reduce risipa de materii prime și a folosi produse organice, cu eticheta de calitate, care nu necesită transport de la materia primă până la obținerea produsului finit sau produse locale.
Acest demers face parte din prioritatea orizontală «Mediu și schimbări climatice» și își propune să susțină conștientizarea problemelor legate de schimbările ce intervin asupra mediului înconjurător și a climei și dezvoltarea competențelor ecologice. Proiectul răspunde priorității suplimentare „Adaptarea educației și formării profesionale inițiale la nevoile pieței muncii”, deoarece sprijină furnizorii de formare profesională în adaptarea propriei oferte de formare la tranziția verde”, ne-a spus prof. dr. Raluca Iuliana Suciu.
Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” Fălticeni a debutat prin acest proiect în sectorul de activitate al parteneriatelor strategice din domeniul de Formare profesională –VET.



