Monitorul de Suceava Control sanitar-veterinar

Controale și amenzi pentru nereguli în creșterea porcilor

Florin PAIU

Medicii veterinari din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava au efectuat în perioada 11 iunie-9 iulie nu mai puțin de 174 de controale în teren, vizați fiind deținătorii de porci. Controlul a urmărit în special  depistarea porcinelor neînregistrate în BND (Baza Națională de Date).

Au fost aplicate în total 21 de amenzi, în valoare de 24.600 de lei. Încălcările legislației au constat în animale neînregistrate în Baza Națională de Date și nerespectarea regulilor de biosecuritate.

Doctorul Dan Corneanu, directorul executiv al DSVSA Suceava, a arătat că aceste controale au fost cu precădere la stâne, cantoane silvice și în gospodării ale populației aflate la periferia localităților, adică în locații vulnerabile, unde porcii domestici pot intra în contact cu animale sălbatice și mai ales cu mistreţi, ceea ce poate facilita o eventuală apariție de focar de pestă porcină africană. De altfel, aceste controale au fost puse în aplicare tocmai în scopul prevenirii apariției pestei porcine africane. Din fericire, virusul a ocolit județul nostru, chiar dacă în județele vecine au existat focare. Articol salvat de pe www.monitorulsv.ro, ediţia din 11 Iulie 2019.
Acest articol este proprietatea Monitorul de Suceava si nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.