Postul Crăciunului este ținut de un român din zece, majoritatea celor care aleg să postească fiind trecuți de 50 de ani, iar obiceiul este adoptat în foarte mică măsură de tineri, considerentele variind de la acelea de natură religioasă până la cele privind starea de sănătate.
Un studiu referitor la obiceiul de a posti al românilor arată că 37% dintre cei cu vârsta peste 14 ani obișnuiesc să țină post cu ocazia Crăciunului, iar 9% țin toate cele 40 de zile de post. De asemenea, majoritatea celor care postesc de Crăciun respectă acest obicei și cu ocazia Paștelui (97%).
Dintre românii care au obiceiul să postească în perioada premergătoare Crăciunului, majoritatea sunt femei (45%). În ceea ce privește distribuția pe zone, cele mai multe persoane care țin post sunt din mediul rural (43%), față de 32% din mediul urban, Moldova fiind regiunea geografică unde au fost înregistrați cei mai mulți români care postesc (50%).
Cu ocazia Crăciunului, cei mai mulți țin post miercurea și vinerea (20%) sau în ultima săptămână înainte de Crăciun (14%) și 9% țin tot postul, se mai arată în studiul realizat de Mercury Research.
Aproximativ de trei ori mai multe femei decât bărbați reușesc să țină tot postul (14% față de 4%).
În ceea ce privește motivele pentru care românii postesc, realizatorii studiului au constatat că acestea variază între credință și nevoie de detoxifiere. Astfel, potrivit studiului, pe primul loc pentru cei care țin postul Crăciunului se află credința (71%), urmată de sănătate (28%). 7% țin post pentru detoxifierea organismului, această nevoie fiind prezentă în special în categoria de vârstă 40-50 ani, unde 15% au această motivație.
De asemenea, postul are ca scop iertarea păcatelor pentru 15% dintre participanții la studiu, însă, din acest punct de vedere, tinerii sunt cel mai puțin îngrijorați de acest aspect (doar 1% dintre aceștia au această motivație). Familia are un rol important în formarea deprinderii de a posti în rândul tinerilor – 20% dintre persoanele până în 20 de ani țin mai degrabă post pentru că se obișnuiește în familie, în timp ce persoanele mai mature au ca motivație principală credința și normele religioase.
Românii țin post cu mezeluri, lapte și cașcaval de post. Pentru a înlocui produsele din carne, lactatele, ouăle sau dulciurile, în timpul postului se consumă mai des decât în mod obișnuit pate de post (46% dintre cei care postesc), dulciuri de post (34%), soia sau produse din soia (34%), mezeluri de post (20%) sau cașcaval de post (20%), se mai arată în studiul realizat de Mercury Research.