Cu toții avem preferințe pentru anumite alimente, dar uneori corpul „încearcă să ne spună ceva” prin aceste pofte, afirmă specialiștii: pofta intensă de a mânca un anumit lucru poate, în unele cazuri, să indice că organismului îi lipsește un anumit nutrient.
Există o diferență între a-ți fi foame și a simți subit dorința puternică de a mânca un anumit aliment, iar natura acestei pofte poate indica natura carenței cu care se confruntă organismul.
Ți-e poftă de ciocolată?
Ciocolata este bogată în magneziu, așa că o poftă intensă de ciocoată poate indica o deficiență în acest element. În cazul femeilor, nivelul de magneziu scade în a doua jumătate a ciclului menstrual, putând fi și la originea unor simptome ale sindromului premenstrual.
Consumul de cantități mari de alcool, ceai, cafea sau băuturi răcoritoare acidulate poate duce, de asemenea, la scăderea nivelului de magneziu, explică Nicola Lowe, profesor de științe ale nutriției în cadrul University of Central Lancashire.
Înainte de a recurge la suplimente de magneziu, e preferabil să încercați să consumați alimente bogate în acest element: fructe oleaginoase (nuci, alune, migdale), legume cu frunze verzi, orez brun, pâine integrală, semințe de dovleac. Dacă vreți neapărat ciocolată, alegeți una cu cel puțin 75% cacao, care conține mai mult magneziu și mai puțin zahăr.
Ți-e poftă de gheață?
Oricât de ciudat ar părea, pofta de gheață poate să indice că suferi de anemie și ai carență de fier. Nici doctorii nu înțeleg prea bine mecanismul din spatele acestei corelații; ar putea fi vorba despre faptul că gheața atenuează starea de inflamație de la nivelul gurii, asociată adesea cu carența de fier, spune prof. Lowe.
Dacă vă simțiți lipsiți de energie și vă e poftă să mâncați gheață, mergeți la doctor, pentru a controla dacă nu suferiți de anemie.
La femei, menstruațiile abundente pot reduce nivelul fierului în organism.
Cea mai bună sursă alimentară de fier este carnea roșie, deoarece fierul din ea se găsește într-o formă care este ușor absorbită de organism. Sardelele sunt o altă sursă bună de fier, dar și multe alimente vegetale conțin cantități apreciabile din acest element: pâinea integrală, smochinele, caisele, spanacul, broccoli și lintea.
Ți-e poftă de dulciuri?
Nu este exclus să ai un deficit de crom. Cromul facilitează, împreună cu insulina, pătrunderea glucozei în celulele corpului, explică prof. Lowe.
Când vă e poftă de dulciuri, consumul lor nu rezolvă problema, ba chiar o înrăutățește, deoarece, după consumarea dulciurilor, corpul produce multă insulină pentru a metaboliza zahărul și urmează o scădere bruscă a nivelului de zahăr în sânge, ceea ce generează iar pofta de dulciuri etc.
Încercați mai degrabă să consumați regulat alimente bogate în crom, precum ficat și rinichi, carne de vită și de pui, morcovi, cartofi, broccoli, sparanghel, cereale integrale și ouă, pentru a stabiliza nivelul de zahăr în sânge și a reduce astfel pofta de dulce.
Ți-e poftă de carne?
Pofta de a consuma carne poate fi, de asemenea, un semn al carenței de fier, dar și al unui deficit de zinc; acest element joacă un rol important în funcționarea sistemului imunitar, așa că deficitul de zinc te poate face mai suscetibil la răceli și alte infecții. Zincul este important, de asemenea, pentru sănătatea pielii, a părului și a unghiilor.
Carnea roșie este sursa cea mai bogată, dar și fructele de mare, lintea, spanacul, semințele de dovleac, brânzeturile și pâinea integrală conțin zinc.
Ți-e poftă de brânză?
Poate fi vorba despre un deficit de calciu; calciul este necesar petnru sănătatea oaselor și a dinților, dar și pentru buna funcționare a mușchilor și a nervilor.
Brânza, iaurtul, laptele, somonul sau sardelele din conservă, broccoli și migdalele sunt bogate în calciu.
Ți-e poftă de carbohidrați?
Dorința constantă de a consuma carbohidrați (de exemplu, din făinoase) poate fi un semn că organismul are un deficit de triptofan, un aminoacid necesar bunei funcționări a creierului, deoarece pe baza lui este sintetizat neurotransmițătorul numit serotonină, care influențează starea de spirit.
Nivelul scăzut de triptofan poate duce la instalarea proastei dispoziții, a anxietății și a problemelor cu somnul. Deși carbohidrații, în sine, nu conțin triptofan, cercetările sugerează că o creștere a nivelului de glucoză, după consumul de carbohidrați, stimulează transportul triptofanului spre creier.
O soluție ar putea fi creșterea consmuului de proteine, proteinele fiind molecule lungi formate din lanțuri de aminoacizi, printre care și triptofanul. Printre alimentele bogate în triptofan se numără carnea de curcan, laptele, ouăle, nucile caju, brânza de vaci și bananele.
Sursa: Mail Online