Depistarea bolilor cu transmitere sexuală în rândul populației generale și cu risc de contractare a acestor infecții este reglementată printr-un ordin recent al Ministerului Sănătății, în baza căruia sucevenii își pot face teste gratuite, la sediul Direcției de Sănătate Publică. Conducerea instituției a informat că analizele fără plată se fac pentru orice persoană care prezintă un bilet de trimitere de la medicul specialist în dermato-venerologie. Potrivit aceluiași ordin, DSP Suceava va continua să asigure testarea gratuită a gravidelor pentru serologia sifilisului și testarea serologică pentru depistarea cazurilor de sifilis congenital (transmis de la mamă la făt). Tot în baza acestui act normativ, depistarea cazurilor de boli cu transmitere sexuală se va face și în unitățile de învățământ.
Testări obligatorii, la elevii din ultimul an de liceu
Astfel, în cadrul unui examen medical de bilanț, elevilor din ultima clasă de liceu sau grup școlar li se vor examina tegumentele și mucoasele pentru identificarea unor eventuale afecțiuni de acest gen.
Ordinul MS stabilește și alte măsuri menite să depisteze cazurile de boli cu transmitere sexuală în rândul populației generale sau cu risc de contractare a acestor infecții. Este vorba despre o serie de teste care se fac obligatoriu și contra cost, cum ar fi cele de dinaintea căsătoriei. Astfel, în cadrul examenului medical prenupțial, cuplul va fi consiliat, iar după obținerea consimțământului se va face testarea serologică pentru depistarea sifilisului. Pe de altă parte, pe lângă obligativitatea de a fi testate în vederea depistării sifilisului, examen care este gratuit, gravidelor li se recomandă ca în cadrul controlului medical periodic să-și facă și testări contra cost, pentru gonoree și infecția genitală cu Chlamydia. Aceste investigații se vor face cu ocazia primei adresări a gravidei la medic, precum și în luna a VII-a de sarcină.
Contacții persoanelor bolnave, investigate contra cost
Ordinul Ministerului Sănătății mai prevede ca, la naștere, spitalul să asigure efectuarea unui test serologic pentru toate mămicile. Lehuzele depistate cu serologie reactivă vor fi reinvestigate concomitent cu nou-născuții lor prin efectuarea testului VDRL cantitativ. O altă reglementare se referă la donarea de sânge sau de organe, proceduri înaintea cărora toți donatorii vor fi testați obligatoriu și pentru sifilis. O altă prevedere îi vizează pe medicii de familie, care trebuie să examineze tegumentele și mucoasele tuturor pacienților asigurați și să culeagă date privind comportamentul sexual și antecedentele referitoare la bolile cu transmitere sexuală. În cazul în care apreciază că există un risc de dobândire sau transmitere a unor astfel de afecțiuni, medicul de familie va recomanda efectuarea unui test, care va fi plătit de pacienți. Și contacții bolnavilor se vor investiga, mai stipulează Ordinul MS. Aceștia se vor testa contra cost, cu un test serologic ca VDRL sau RPR, iar ulterior vor fi consiliați.
Consumatorii de droguri, testați la fiecare internare într-o unitate medicală
În același timp, consumatorii de droguri își vor face analizele pentru depistarea unei boli cu transmitere sexuală la fiecare internare într-o unitate medicală. Pe de altă parte, persoanele private de libertate vor efectua la intrarea, în timpul și la ieșirea din penitenciar un examen serologic pentru depistarea sifilisului. Testările se efectuează în conformitate cu normele internaționale în domeniu (consiliere, acord pentru testare). La încorporare, persoanele recrutate pentru satisfacerea stagiului militar vor fi supuse, de asemenea, unui examen pentru depistarea sifilisului. Persoanele infectate cu virusul HIV care dă SIDA vor plăti pentru un astfel de test ori de câte ori medicul curant consideră că este necesar să-l facă, se mai arată în Ordinul Ministerului Sănătății.