Medicii veterinari de la punctele de inspecție la frontieră va trebui să realizeze teste de miros, gust, consistență și culoare, de secționare, gătire sau depistare a reziduurilor pentru produsele de origine animală destinate României sau statelor Uniunii Europene, potrivit unui ordin al ANSVSA.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a aprobat norma care stabilește modalitatea de realizare a controalelor veterinare la frontieră pentru produsele provenite din țări terțe și destinate României sau țărilor membre UE.
Reglementările autorității veterinare prevăd ca specialiștii din cadrul punctelor de inspecție la frontieră să verifice, indiferent de tipul produsului, condițiile și mijloacele de transport, pentru a identifica în special eventuale întreruperi în lanțul frigorific, precum și greutatea reală a transportului comparativ cu cea menționată în documentul veterinar, prin cântărirea întregului transport.
De asemenea, vor fi realizate verificări ale materialelor de ambalare și ale tuturor ștampilelor și etichetelor, a temperaturii de transportare, care trebuie să fie corespunzătoare cu normele europene.
În vederea realizării testelor, medicii vor preleva probe din transport, care să reprezinte 1% din numărul total al obiectelor sau pachetelor.
În cazul produselor în vrac trebuie să fie recoltate cel puțin zece mostre din diferite părți ale transportului.
Pentru prelevarea mostrelor, medicii veterinari dispun descărcarea parțială a transportului, astfel încât să aibă acces la întreg conținutul, dar pot cere și descărcarea întregului transport, în cazul în care au fost depistate neregularități sau există suspiciuni în acest sens.
După efectuarea controalelor, medicii eliberează un document care certifică rezultatele testelor și care va însoți transportul până la destinație.
Norma sanitar-veterinară prevede ca ANSVSA să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că transportul va ajunge în statul membru UE căruia îi este destinat și, pentru anumite categorii, să monitorizeze produsele până la firma unde sunt livrate, în containere etanșe, sigilate.
În cazul în care medicii veterinari constată existența unui pericol la sănătatea publică sau animală, ei vor dispune distrugerea întregului transport și vor notifica celelalte puncte de inspecție de frontieră.
Ministrul Agriculturii a declarat recent că cele opt puncte de inspecție la frontieră vor fi finalizate la 15 septembrie, urmând ca până la 1 octombrie să fie dotate cu echipamente, iar la 15 octombrie să fie omologate de specialiști europeni.
Până în prezent au fost constituite cinci puncte de control, la Constanța, Albița și Otopeni fiind în curs de finalizare, potrivit lui Flutur.
Pentru a primi aprobarea de funcționare, posturile de inspecție la frontieră trebuie să dispună de personalul necesar pentru controlul documentelor, de un număr suficient de medici veterinari și personal auxiliar în vederea testării produselor.
În cadrul punctelor trebuie să funcționeze un laborator specializat, clădiri și instalații frigorifice pentru depozitarea probelor și a produselor a căror circulație nu a fost autorizată.




