Cele două sindicate de la Termica Suceava, Prometeu și Liber Independent, au solicitat întrunirea Comisiei de dialog social a județului pentru „clarificări privind planul de reorganizare aprobat de adunarea creditorilor și confirmat de judecătorul sindic”.
Întrunirea a avut loc ieri și au participat, alături de prefectul Florin Sinescu, subprefectul Atanasă Nistor și primarul Ion Lungu, și reprezentanții marilor creditori ai Termica, la care societatea care asigură transportul și distribuția agentului termic în oraș are milioane de euro datorii. Cu aluzii mai mult sau mai puțin transparente, sindicaliștii și administratorul special al societății, Marin Marinoiu, au încercat să transmită că fosta societate de termoficare a orașului a fost lăsată cu bună știință să se înglodeze în datorii pentru a fi falimentată.
Acuzele direcționate spre Primăria Suceava și Consiliul Local au vizat construirea unei noi centrale pentru producerea energiei termice, lipsa investițiilor în rețeaua de transport și distribuție pentru reducerea pierderilor, diminuarea capitalului social și a patrimoniului, obligarea societății la plata impozitului pe terenuri și clădiri, precum și organizarea unei licitații pentru desemnarea unui nou operator de transport și distribuție. Atât sindicaliștii, cât și directorul Termica, Ovidiu Dumitrescu, i-au reproșat primarului Ion Lungu refuzul Consiliului Local Suceava de a aproba majorarea prețului la gigacalorie, care s-a menținut astfel unul dintre cele mai scăzute din țară.
Liderul sindicatului Liber Independent, Doru Mireuță, a afirmat că „pe toate căile se dorește să dispară această activitate pe care o derulăm de zeci de ani, cu salariați profesioniști”, arătând, alături de celălalt lider de sindicat, Iordănel Secrieru, și de administratorul special, că planurile de reorganizare a societății se bazează pe continuarea activității de transport și distribuție. În condițiile în care aceasta ar fi încredințată unei alte firme, la negocierile care vor avea loc în data de 7 august a.c., Termica ar muri. Dacă s-ar continua activitatea, administratorul special a apreciat că „suma datorată la creditori nu depășește posibilitățile centralei” și că s-ar putea găsi bani „fără afectarea fluxurilor de bază”.
„Vă doresc mult succes cu reorganizarea, dar nu pe banii primăriei”
Nici unul dintre cei care susțin Termica nu a spus însă de ce a fost necesar ca societatea să ajungă în insolvență pentru a descoperi că activitatea ar putea fi rentabilă și nici de ce, ani în șir, sindicaliștii au ieșit în stradă doar pentru a cere majorări salariale și salarii compensatorii, și niciodată pentru că ar fi fost prost condusă, deși era clar că veniturile firmei sunt mereu mai mici decât cheltuielile.
Primarul Ion Lungu a dat explicații la acuzele reprezentanților Termica și a arătat că, în ultimii zece ani, societatea a fost „o piatră de moară de gâtul orașului”.
„Eu nu am luat nici un «premiu», nici un ban de la nimeni, așa cum insinuați, și nici nu știu de așa ceva. Dacă dumneavoastră știți, vă invit să spuneți, și cine a luat să răspundă. În zece ani s-au făcut plăți către Termica de 100 de milioane de euro! Făceam un oraș nou cu banii ăștia. Nu pot să îngrop Suceava, nu pot bloca orașul pentru o societate, fie ea și Termica. Eu vă doresc mult succes cu reorganizarea, dar nu pe banii primăriei”, a arătat Lungu.
Acesta a reproșat societății că există compartimente în care și acum cheltuielile cu salariile depășesc 50 la sută, lucru complet anormal, și că nu-și onorează nici obligațiile către producătorul actual de energie termică, SC Bioenergy SRL, deși încasează bani atât de la populație, cât și de la bugetul local. Directorul firmei Bioenergy, Vasile Ilie, a punctat și el că banii încasați de Termica merg „într-o gaură neagră”.
Directorul Ovidiu Dumitrescu a explicat că banii încasați sunt insuficienți pentru plata facturilor curente și a susținut continuarea activității de distribuție și transport, cu majorarea prețului la gigacalorie. Directorul Termica a precizat că ar fi corect să primească și o motivare asupra refuzului Consiliului Local Suceava, de a majora prețul gigacaloriei. Totodată, el a afirmat că ar fi oportun ca executorii judecătorești să nu mai fie „atât de blânzi” când este vorba despre executarea silită a rău-platnicilor, cu mențiunea că în alte orașe din țară locuințele datornicilor sunt scoase la vânzare mult mai rapid, recuperându-se astfel banii neachitați pentru energia termică furnizată. Datoriile populației la energia termică se ridică la 4 milioane de euro.
„Termica va putea să îndestuleze pe toată lumea”
Concluzia întâlnirii a aparținut reprezentantului unuia dintre marii creditori ai Termica, furnizorul de cărbune Unicom. Șeful departamentului juridic de la Unicom Group, Cătălin Pisoceanu, a rezumat toată discuția. Și în opinia lui, pentru Termica ar fi benefic să-și continue activitatea și după 7 august a.c. Însă, a arătat Cătălin Pisoceanu, dacă asta nu se va întâmpla, „Termica va putea să îndestuleze pe toată lumea. Așa cum s-a arătat aici, are bunuri de mare valoare, care, dacă sunt vândute corect și cu înțelepciune, toți creditorii își vor primi banii”.
În baza unui contract de concesiune pe 30 de ani a activității de transport și distribuție, Termica va participa la negocierile din data de 7 august. Dacă nu va avea succes, asta ar putea aduce moartea societății care timp de 40 de ani a asigurat căldura în casele sucevenilor racordați la sistemul centralizat. Susținută în ultimii zece ani cu sume imense de la bugetul de stat și local, din motive încă necunoscute Termica nu a reușit să funcționeze pe baze economice sănătoase pentru a avea echilibru între venituri și cheltuieli.