- 1,3kg praz
- 200g roșii
- 3 linguri ulei de măsline
- 2 cepe verzi
- 1 leg. pătrunjel
- 500ml apă
- 50g (10 foi) gelatină
- 250g telemea (preferabil de capră)
- sare, piper
- SOSUL:
- 4 linguri ulei de măsline
- 2 linguri oțet de mere
- 1/2 linguriță piper proaspăt măcinat
- ½ linguriță sare
Curățați prazul și tăiați-l în bucăți egale cu lungimea unei tăvi de chec. Este bine să alegeți mai mult partea albă a prazului, care este mai fragedă. Fierbeți prazul în apă sărată timp de 25 minute, apoi scoateți-l din apa în care a fiert și puneți-l pentru 10 minute în apă rece. Scurgeți-l de apă într-o strecurătoare. Opăriți roșiile, curățați-le de pieliță și tăiați-le în cubulețe. Peste cubulețele stropite cu ulei de măsline adăugați ceapa verde și pătrunjelul, tăiate mărunt.
Înmuiați foile de gelatină în puțină apă rece și apoi puneți-le în 500ml din apa clocotită în care a fiert prazul. Amestecați pentru omogenizare și lăsați la răcit gelatina. Tapetați tava de chec cu folie și turnați în tavă puțină gelatină rece. Puneți tava la frigider ca să se întărească. Scoateți tava când gelatina e tare și așezați peste ea un strat de fire de praz, puse unul lângă altul. Peste acestea turnați din nou gelatină și puneți tava iar la frigider. Peste stratul întărit de gelatină așezați cubulețe de roșii și peste acestea felii de telemea. Turnați gelatină, lăsați la rece și apoi puneți un strat de roșii, iar gelatină, un strat de praz și deasupra gelatină. Puneți tava la frigider pentru 24 ore. Scoateți terina din tavă cu ajutorul foliei și tăiați-o în felii cu grosimea de 2 – 3cm. La servire, puteți stropi feliile cu un sos obținut din amestecarea ingredientelor.