Terapia pe bază de supă are numeroase beneficii pentru sănătate, contribuind la detoxifierea organismului, pierderea kilogramelor în exces și întărirea sistemului imunitar, potrivit unui studiu realizat de medicul chinez Maoshig Ni, expert în medicina alternativă, relatează health.yahoo.com.
Puterea tămăduitoare a supei – Un străvechi proverb chinezesc spune că un medic bun prescrie mai întâi o alimentație sănătoasă și abia pe urmă recurge la tehnicile medicale. Supa este considerată în medicina chinezească drept primul pas pentru menținerea unei bune stări de sănătate și pentru prevenirea bolilor. Valoarea terapeutică a supei provine din ușurința cu care organismul poate să asimileze nutrimentele din ingredientele folosite la prepararea supei.
1. Pierderea kilogramelor suplimentare cu ajutorul supei
Obezitatea este în creștere în țările dezvoltate, cauzând o sporire considerabilă a maladiilor cardiace, a atacurilor cerebrale, a cancerului și a diabetului. Persoanele care consumă o farfurie de supă în fiecare zi pot să evite însă aceste maladii. Supele sărace în sare hrănesc organismul și ajută la eliminarea toxinelor. Specialiștii chinezi au descoperit faptul că persoanele care consumă supă o dată pe zi pierd mai multe kilograme suplimentare, comparativ cu persoanele care beneficiază de același număr de calorii, dar care nu provin din supă. În opinia cercetătorilor, supa preparată la domiciliu, cu ajutorul legumelor proaspete, este cea mai bună, deoarece sortimentele de supă la conservă, disponibile pe rafturile marilor magazine, pot conține sare și diverse substanțe chimice în exces, dar și diverse erbicide și pesticide, care pot dăuna sistemului imunitar și cauzează creșterea nivelului de toxine din organism.
2. Întărirea sistemului imunitar
Sistemul imunitar are nevoie de multe minerale pentru a funcționa în mod eficient, iar dietele tradiționale din Occident „păcătuiesc” adeseori la acest capitol. Atunci când alimentele sunt fierte la foc intens, proprietățile lor energetice și terapeutice se pierd, afectând valoarea nutrițională a acestora. Prin fierbere se pierde jumătate din cantitatea de vitamine din legume. Din acest motiv, nutriționistul chinez Maoshing Ni recomandă prepararea supei la foc mic.
3. Detoxifierea organismului
Fiind în stare lichidă, supa reprezintă o soluție eficientă pentru eliminarea toxinelor din organism. Ea are, totodată, numeroase beneficii: ajută ficatul în procesul de detoxifiere a sângelui, stimulează circulația sangvină, reduce inflamațiile și oferă organismului mineralele de care are nevoie.
4. Încălzirea organismului
Pe timpul iernii, supa reprezintă o alegere excelentă, deoarece ea asigură organismului căldura după care acesta tânjește în sezonul rece. Atunci când preparați supă, adăugați alimentelor acel element denumit de medicina tradițională chinezească „energie caldă”. Legumele care oferă cea mai mare cantitate de „energie caldă” sunt prazul, ceapa, napul, spanacul, varza, broccoli, cartoful, dovlecelul, usturoiul, arpagicul și pătrunjelul. În calitate de condiment pentru supă, șofranul stimulează circulația, reprezentând un aliment ideal pentru sezonul rece.
5. Vindecare mai rapidă
Așa cum mamele și bunicile noastre par să știe din instinct, atunci când suntem răciți sau gripați, supa este cel mai bun aliment. Unul dintre motivele principale pentru această alegere este faptul că supa nu necesită o cantitate prea mare de energie pentru a fi digerată, economisind astfel energia de care organismul are nevoie pentru a lupta împotriva infecțiilor.
Potrivit nutriționiștilor chinezi, ar fi inutil să se vorbească despre puterea tămăduitoare a supei, dacă nu sunt amintite și calitățile tradiționalei supe de pui cu tăiței preparată la domiciliu. Studiile recente au relevat faptul că supa de pui cu tăiței este eficientă împotriva răcelilor, deoarece inhibă procesul de declanșare a inflamațiilor, eliberând congestiile și ușurând fluxul secrețiilor nazale.