Pacienții în stare gravă, internați în secția Anestezie-Terapie Intensivă, în Spitalul de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava beneficiază acum de o monitorizare mult mai atentă datorită echipamentelor foarte performante achiziționate în ultima lună de unitatea medicală. Șeful secției, dr. Dorin Stănescu, a declarat, ieri, în conferință de presă, că toate cele 36 de paturi ale secției au fost dotate cu monitoare noi, pe care pot fi accesate în orice moment investigațiile efectuate de pacient grație interconectării cu celelalte secții ale spitalului. Astfel, de acum înainte buletinele de analiză și foile radiologice nu vor mai circula fizic între secții, ci vor fi transmise online, imediat ce investigațiile sunt finalizate, iar medicul va avea acces rapid la aceste informații. ”Se elimină astfel foiala de personal și se scurtează timpii de la efectuarea investigației până la aflarea rezultatului”, a spus medicul.
Dr. Stănescu a arătat că, pe lângă monitorizarea individuală a pacienților există și o monitorizare centrală, a tuturor paturilor din secție.
De asemenea, secția a fost dotată cu console prin care toate cablurile au fost ridicate pentru a nu mai avea contact cu solul și a se asigura o foarte bună igienizare, reducându-se riscul infecțiilor nosocomiale.
Dr. Dorin Stănescu: ”Avem o dotare de excepție”
Potrivit doctorului Dorin Stănescu, spitalul a achiziționat și trei aparate de anestezie ultraperformante și cinci blocuri de seringi automate pentru injectarea foarte lentă, care funcționează ca un computer de eliberare a medicamentelor, utile mai ales în cazul pacienților care au nevoie de insulină. La acestea se mai adaugă ventilatoare de ultimă generație, două aparate ecograf mari și unul ”de buzunar” pentru situații limită și două defibrilatoare noi. ”Avem o dotare de excepție; putem spune că am fost tot timpul în atenția conducerii spitalului, care a avut o preocupare continuă pentru dotarea cu tot ce poate fi mai bun”, a afirmat șeful secției ATI.
În această secție, lucrează 10 medici, 64 de asistente și 14 infirmiere, personal care acoperă necesarul, după cum a declarat dr. Dorin Stănescu.
Mai precizăm că și punctul de transfuzie din spital, coordonat de dr. Stănescu, respectă toate cerințele prevăzute de lege, dispunând inclusiv de un sistem de ultimă generație pentru determinarea cu precizie a grupelor sangvine. Acesta permite prevenirea incidentelor în cazul pacienților care au suferit multiple transfuzii, mai ales în cazul subgrupelor din grupa A2, la care pot să apară compatibilități înșelătoare între sângele pacientului și sângele care trebuie administrat prin transfuzie. Șeful ATI a declarat că s-a confruntat cu o astfel de situație, în urmă cu 5-6 ani, dar monitorizarea atentă a permis intervenția promptă și rezolvarea favorabilă pentru pacient a incidentului.