În edițiile trecute ale Monitorului v-am prezentat pe larg incredibila poveste a „țeparului cu o mie de fețe”, individul condamnat de opt ori pentru înșelăciune, după ce s-a dat preot, călugăr, inspector sanitar, ziarist etc. și a păcălit zeci de persoane și societăți comerciale.
La începutul acestei săptămâni, la Curtea de Apel Suceava, respectivul escroc, Sorin Alin Verincianu (29 de ani), din Dorohoi, a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare, după ce, susținând că este medic rezident la Spitalul Județean „Sf. Ioan cel Nou”, a înșelat un bărbat din Fălticeni pe care l-a cunoscut la biserica penticostală din localitate și căruia i-a spus că îi poate face rost de un instrument medical pentru fiica păgubitului, studentă la Medicină.
I-a luat o dată 700 de lei, apoi 550 de lei și a continuat să ceară bani, până când păgubitul și fiica sa au intrat la bănuieli și au verificat la Spitalul Județean Suceava, dacă există un medic rezident cu numele fals cu care s-a prezentat Verincianu. Când a venit să mai ceară bani de la păgubit, escrocul a fost săltat de judiciariștii poliției din Fălticeni, sesizați între timp de partea vătămată.
„Domnul avocat”
Pe rolul Judecătoriei Fălticeni a fost înregistrat un nou dosar penal pe numele lui Sorin Alin Verincianu, acesta fiind trimis în judecată de procurorii din localitate tot pentru înșelăciune.
Din informațiile transmise de anchetatori, în cursul lunii noiembrie 2013, Verincianu s-a dat drept avocat în Baroul Suceava și, prin intermediul unui tânăr din Fălticeni, a intrat în legătură cu mama acestuia din urmă, care intenționa să deschidă un proces pe rolul instanțelor de judecată. Pentru a-i câștiga încrederea, i-a spus femeii că este și fiu de preot.
Femeia i-a cerut „avocatului” să o ajute în instanță, iar Verincianu atât a așteptat. Având deja experiența proceselor în care a fost inculpat, escrocul avea un minim de cunoștințe juridice și a reușit să o păcălească pe victimă. A spus că o va ajuta, fără să-i ceară un onorariu exorbitant, așa cum, îi spunea el victimei, i-ar fi luat oricare „coleg din barou”. „În mai multe rânduri, pretinsul avocat a contactat persoana vătămată, atât direct, apelând telefonic, cât și prin intermediul fiului acesteia, și, invocând necesitatea efectuării diferitelor acte necesare procesului în care urma să o reprezinte, a solicitat și primit diferite sume de bani”, arată anchetatorii acestui dosar.
O dată a încasat 500 de lei, altă dată 650 de lei, apoi încă 440 de lei și 350 de lei. Mai mult, arată procurorii, falsul avocat a primit și un laptop de la clienții săi. Aceștia din urmă s-au prins într-un final că „avocatul” este un escroc și că nu a făcut nimic din ceea ce spunea și pentru ce ceruse bani, și au sesizat poliția.
Polițiștii l-au săltat prima oară când se pregătea să oficieze o slujbă de înmormântare
Sorin Alin Verincianu a apărut prima oară în paginile Monitorului de Suceava în anul 2008, după ce a încercat să-l șantajeze pe cântărețul de muzică populară Alexandru Recolciuc. Pe atunci, Verincianu se dădea ziarist al publicației noastre, dar și corespondent Pro Tv și susținea că are înregistrări video compromițătoare, iar pentru a nu le face publice cerea diferite sume de bani.
A încercat același șantaj ieftin și cu directorul de pe atunci al Spitalului Județean Suceava, dar și cu starețele mănăstirilor Voroneț, Probota și Dragomirna. A fost prins în flagrant de polițiștii suceveni, în zona centrală a municipiului Suceava, după ce a primit de la stareța Mănăstirii Dragomirna 375 de lei.
Stareța a sesizat autoritățile și așa a fost organizat flagrantul. CD-ul cu așa-zisele imagini scandaloase era gol.
Ulterior, am aflat că escrocul din Dorohoi a folosit același mod de operare și la Botoșani, acolo unde, tot recomandându-se jurnalist, a încercat să-l șantajeze pe managerul spitalului județean, dar și pe un deputat. Acesta din urmă a plătit rambursul coletului trimis de Verincianu, cu CD-ul cu imagini compromițătoare. În realitate, pe acel CD erau înregistrate mai multe melodii cu muzică românească.
Verincianu a ajuns pe lista „clienților” poliției după ce a fost săltat chiar de la o înmormântare, unde era îmbrăcat în preot și se pregătea să oficieze slujba religioasă.
În haine preoțești, dorohoianul ar fi păcălit zeci de oameni și firme să-i dea bani pentru construcția unui lăcaș de cult, iar de la o societate din București a comandat obiecte bisericești în valoare de aproximativ 20.000 de lei, pentru care nu a mai plătit ulterior nici un leu.
„Preotul” Verincianu s-a plimbat sute de kilometri și cu mai mulți taximetriști din Suceava, cărora evident nu le-a plătit contravaloarea curselor.
Același individ s-a dat angajat al Autorității de Sănătate Publică Botoșani și făcea controale la societăți comerciale, biserici și mănăstiri, neregulile constatate de falsul inspector sanitar fiind „sancționate” cu sume cuprinse între 25 și 100 de lei.