Un cartier al municipiului Suceava ar putea deveni comună, aceasta fiind dorința unui grup de cetățeni din Burdujeni Sat, nemulțumiți că au de plătit taxe de oraș, dar condițiile de trai asigurate sunt ca la țară.
Nemulțumiții s-au adresat prefectului Florin Sinescu, cerând organizarea unui referendum, pentru ca locuitorii cartierului să își exprime voința în această privință.
Principalele lor nemulțumiri vizează faptul că multe străzi sunt încă de pământ, nu au canalizare și nici gaz metan. Mai mult, din cauza condițiilor dificile, nici un medic de familie nu și-a deschis cabinet în zonă, iar singura școală din cartier, unde învață peste 300 de elevi, nu are asistent medical.
„Este ceva iluzoriu să faci localitate separată Burdujeni Sat”
Primarul Sucevei, Ion Lungu, consideră solicitarea lor ca fiind exagerată, dar și cam iresponsabilă:
„Nu spun că toate lucrurile sunt în ordine în Burdujeni Sat, dar sunt singurul primar care a făcut ceva pentru acest cartier. Am adus apa și canalizarea, am asfaltat trei străzi importante – Victor Babeș, Plevnei și Căpitan Grigore Andrei, cele mai circulate străzi, pe care, când ploua, nici nu puteai să mergi în picioare.
Din punct de vedere administrativ, nu văd nici o șansă ca oamenii aceia să se poată gospodări singuri din taxe și impozite. Din ce se încasează de acolo nu se poate plăti nici măcar paza”, a spus Lungu, care a precizat că locuitorii acestui cartier plătesc cele mai mici impozite din Suceava, fiind încadrați în zona 4 de impozitare.
Prefectul județului Suceava, Florin Sinescu, spune că pentru organizarea unui referendum este necesară, înainte de toate, inițierea unui proiect de hotărâre în Consiliul Local. Dacă inițiativa va trece de votul consilierilor, va fi organizat și referendumul.
Nu este prima dată când unii locuitori ai cartierului Burdujeni Sat vor să se separe de Suceava, inițiative similare făcându-se auzite și în urmă cu câțiva ani.
Reluarea acestei tematici, acum, este pusă de primarul Sucevei pe seama întâlnirilor electorale avute de formațiunile politice în cadrul campaniei pentru europarlamentare.
„A scos cineva un porumbel la întâlnirile din campania electorală. Cinci oameni nu sunt reprezentativi pentru un întreg cartier. Este ceva iluzoriu să faci localitate separată Burdujeni Sat, nu se poate administra, nu se autofinanțează”, consideră șeful municipalității sucevene.
Proiectul de aducere a gazului metan în Burdujeni Sat va fi reluat
„Nu asta este soluția. La nivelul UE tendința este de a face administrații cât mai mari. Trebuie să ținem cont de doleanțele cetățenilor, eu nu am uitat de cartierul Burdujeni Sat, nici de Ițcani. Le avem în vedere în continuare, sperăm să mai prindem și fonduri europene pentru dezvoltarea lor, să putem asfalta mai multe străzi în Burdujeni Sat și Ițcani, plus că sunt vești bune, că se va modifica legea gazului metan și vom rezolva această veche problemă. Din păcate, atunci când am avut bani în cont pentru această lucrare, nu am avut temei legal să o facem”, a adăugat Lungu.
Conform legilor în vigoare, primăria nu avea voie să extindă rețeaua de gaz metan din fonduri proprii, pentru că o altă lege o obliga să cedeze gratuit respectiva investiție operatorului de gaz metan, E.ON Moldova, adică o companie privată, ceea ce crea alte probleme legale, pentru că e interzis să faci o investiție cu bani publici și să o dai unui operator privat.
Inițiativă
Tentativă de „rupere” a cartierului Burdujeni Sat de Suceava
