Dulciurile și „ronțăitul” între mese nu numai că îți afectează pofta de mâncare, dar pot avea și urmări negative asupra sănătății.
Obiceiurile legate de alimentație au urmări directe asupra sănătății. Desigur, contează în primul rând ce mănânci, dar și câte mese servești pe zi, la ce ore și cât de consistente sunt. Dacă în ultimii ani specialiștii au demonstrat că gustările și ronțăitul între mese aduc beneficii organismului, iată că, acum, și-au schimbat părerea. Cele mai noi concluzii dezvăluie faptul că frecvența meselor este deosebit de importantă.
Trei mese pe zi
Îți amintești cum îți spunea mama în copilărie: „Nu mânca dulciuri înainte de masă pentru că îți strici pofta de mâncare!”? Ei bine, nici nu știi câtă dreptate avea!
Explicația e simplă dacă ne gândim la modul în care organismul nostru transformă alimentele în elemente nutritive. Ori de câte ori mâncăm sau bem ceva (mai ales alimente bogate în zahăr), organismul secretă o cantitate de insulină pentru a neutraliza glucoza din sânge. Totul e transmis apoi ficatului, pentru prelucrare.
Când ronțăim întruna biscuiți, cartofi prăjiți, grisine, aportul de insulină transmite ficatului semnale neregulate. Acesta este unul dintre motivele pentru care numărul bolnavilor de diabet e în continuă creștere.
Dacă vei mânca de trei ori pe zi, ficatul va avea timp să se odihnească și să se refacă în intervalul dintre mese, chiar dacă numărul de calorii este același. Ca atare, încearcă să renunți la gustările și dulciurile consumate între mese și vei vedea că o să te simți mai bine.
Nu înseamnă însă că trebuie să îți iei adio de la toate aceste plăceri, ci mai ales de la cele ce conțin zahăr sub forma de fructoză – substanță care creează cele mai mari probleme. Aceasta este adaugată în alimente sub formă de sirop de porumb. Fructoza se găsește în cantități foarte mici și în fructele proaspete, dar nu dăunează organismului, pentru că insulina rămâne la un nivel constant. Ciocolata, băuturile care conțin zahăr, biscuiții, fursecurile și alte produse de acest gen duc la formarea unei cantități mari de insulină.
Este o mare diferență, așadar, între a mânca produse naturale (mai ales fructe și legume proaspete) și a consuma alimente bogate în zahăr.
Consumul exagerat de dulciuri stă la baza numeroaselor boli și deficiențe, dintre care cele mai răspândite sunt diabetul și obezitatea. Alte urmări negative sunt creșterea tensiunii arteriale și transpirația excesivă. Pe lângă toate acestea, consumul de dulciuri te va face să te simți obosită.
Ce e de făcut?
Renunță la băuturile răcoritoare acidulate, care conțin zahăr, și bea sucuri naturale de fructe, apă minerală, plată, ceaiuri de plante.
Când ți se face poftă de ceva dulce, mănâncă fructe proaspete. O banană sau un măr e mult mai bine decât o ciocolată!
Citește etichetele de pe ambalajele alimentelor și evită orice produs care conține sirop de porumb. De asemenea, este mai bine să alegi variantele fără zahăr.
Supraveghează-ți greutatea și circumferința taliei. Cel mai bine este să ai un corp sănătos, nu conform standardelor de frumusețe sau unor grafice universale. (Circumferința taliei la femei nu trebuie sa depășească 80 cm, iar la bărbați – 92 cm.)
Dacă tot ce ai la îndemână este o prăjitură sau o ciocolată, amână gustarea de după-amiază până la cină. Medicii susțin că este mai bine să aștepți o oră, decât să te „îndopi” cu zahăr, oricât de foame ți-ar fi.
Îndulcește cafeaua sau ceaiul cu miere.
Fă-ți timp pentru masa de prânz, chiar dacă ai o zi încărcată. Consumă legume, pește sau carne de pui, salate. În acest fel, nu ți se va face foame înainte de cină și vei putea evita orice alte gustări care te atrag irezistibil pe la orele după-amiezii.
Daca ești „dependentă” de dulciuri și nu poți renunța deloc la ciocolată, redu treptat cantitatea consumată. Pentru început, mănâncă ciocolată amăruie, care are mai puțin zahăr.
Meniu pentru vitalitate
Încearcă un meniu ideal pentru începutul verii: se prepară rapid și este ușor și bogat în elemente nutritive.
MIC DEJUN
Un cocteil plin de energie: amestecă un ciorchine de struguri albi și o banană, adaugă puțin ghimbir și o linguriță de miere.
PRÂNZ
Sote de legume (mai ales fasolea este un aliment foarte sănătos).
GUSTARE
Renunță la ciocolată și la alte dulciuri care, pe lângă urmările asupra siluetei, îți vor provoca o stare de oboseală! Consumă, în locul zahărului, fructe proaspete.
CINA
Pui cu legume și paste: pune puțin ulei într-o tigaie și prăjește câteva felii de ceapă roșie, ciuperci, dovlecei și pui dezosat, tăiat cubulețe. Servește cu paste fierte, iar deasupra adaugă puțin suc de lămâie și o linguriță sos de soia
Sursa: www.avantaje.ro





